ZF 24

Surse: ISB este aşteptată să plătească miercuri către LPF cei 14 mil. euro pentru difuzarea meciurilor din Liga 1

Surse: ISB este aşteptată să plătească miercuri...

Autor: Adrian Seceleanu

16.06.2015, 13:47 344

Compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta nu a plătit încă Ligii Profesioniste de Fotbal din România (LPF) cele 13,75 mil. euro (17 mil. euro cu TVA inclusă) datorate pentru difuzarea meciurilor din Liga 1, dar este aşteptată să facă miercuri transferul acestei sume, au declarat pentru ZF surse familiare cu evoluţia discuţiilor.

“ISB nu a plătit luni banii. Transferul urmează să fie realizat miercuri”, conform unei surse apropiate discuţiilor. La rândul său, ISB ar urma să primească marţi de la furnizorii de servicii de televiziune cu care are contract, banii pentru preluarea meciurilor din Liga 1, conform informaţiilor obţinute de pe piaţă de ZF. RCS&RDS, Telekom, UPC şi Orange sunt cele mai mari companii care au contracte cu ISB pentru difuzarea meciurilor din Liga 1.

La finele anului trecut cei mai mari jucători de pe piaţa de servicii TV erau următoarii: RCS&RDS - 3,22 milioane de clienţi, Telekom - 1,41 milioane de clienţi, UPC - 1,18 milioane de clienţi şi Orange - 157.000 (prin satelit).

Conflictul LPF cu ISB, generat de încercarea companiei din Malta de a obţine o reducere a sumei plătite către cluburile din România, a antrenat discuţii între cei mai mari jucători locali de pe piaţa de servicii TV, concretizate în prezentarea unor oferte de achiziţie a drepturilor TV către LPF şi cluburi.

Reprezentanţi ai companiilor RCS&RDS şi Telekom, numărul unu şi doi pe piaţa de servicii TV, ar fi participat la discuţii legate de acest subiect cu reprezentanţi ai LPF chiar la sediul Ligii de Fotbal, acesta fiind şi motivul pentru care în industrie au apărut informaţii potrivit cărora doar cei doi operatori ar fi înaintat o ofertă pentru difuzarea meciurilor în cazul unei ruperi a înţelegerii cu ISB. Conform datelor obţinute de ZF de pe piaţă, în realitate discuţiile au fost purtate la nivel extins între jucătorii de pe piaţa locală de servicii TV, care au discutat despre înaintarea unei oferte comune de preluare a meciurilor şi de partajare a costurilor, fără a semna însă niciun document. “Discuţiile nu s-au purtat doar între RCS&RDS şi Telekom”, conform informaţiilor ZF.

Nikolai Beckers, CEO al Telekom România, a declarat luni că nu poate face niciun comentariu în legătură cu informaţiile vehiculate în piaţă că grupul pe care îl conduce ar fi făcut o ofertă împreună cu compania de cablu RCS&RDS pentru achiziţia drepturilor de difuzare pentru meciurile din Liga 1 de fotbal, în cazul în care contractul existent între LPF şi ISB s-ar fi rupt. “Există un contract în vigoare, vom vedea cum evoluează situaţia (…) Nu pot nici să comentez, nici să confirm, nici să neg”, a spus Beckers, răspunzând unei întrebări adresate de ZF.

Agenţia Mediafax a scris săptămâna trecută că operatorii RCS&RDS şi Telekom le oferă cluburilor între 25 şi 28 de milioane de euro pe sezon pentru preluarea în comun a drepturilor TV ale meciurilor din Liga I, în cazul în care actuala înţelegere dintre LPF şi firma ISB se va rupe, din cauza dorinţei maltezilor de a diminua valoarea contactului.

La 8 iunie, Adunarea Generală a LPF a respins propunerea ISB, deţinătorul drepturilor TV pentru meciurile din Liga I, de a diminua valoarea contractului. Conducătorii cluburilor l-au împuternicit pe preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, să discute cu reprezentanţii companiei pentru ca prevederile contractului de valorificare a drepturilor TV să fie respectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO