ZF 24

Suedia testează ziua de lucru cu şase ore în loc de opt pentru a avea angajaţi mai sănătoşi şi mai multe locuri de muncă

Suedia testează ziua de lucru cu şase ore în loc de...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2014, 21:00 8516
Göteborg, a doilea oraş ca mărime din Suedia, una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, va testa ziua de lucru cu şase ore în loc de opt în ambiţia de a crea mai multe locuri de muncă şi de a avea amgajaţi mai sănătoşi, scrie Le Monde.

„Vrem să arătăm beneficiile reducerii pro­gramului de lucru“, spune Mats Pilhem, vice­primarul Göteborgului şi membru al Par­tidului de Stânga, formaţiunea care a iniţiat proiectul. Cu aproape 550.000 de locuitori în zona urbană şi un milion de lo­cuitori în zona metropolitană, Göteborg este unul dintre principale centre studenţeşti şi culturale ale Suediei. Oraşul este prin­tre cele mai inventive din lume, potrivit Forbes. Ipoteza autorităţilor locale este că scăderea zilelor de concedii medicale şi a numărului de accidente profesionale va compensa în parte investiţia, estimată la 5-7 milioane de coroane (550.000-770.000 de euro), sumă reprezentând costuri suplimen­tare cu perso­nalul şi tarifele percepute pentru evaluare de către un cercetător.

„Dacă scad concediile pe caz de boală, asigurările sociale şi sectorul de sănătate vor face economii. Sunt curios să văd rezultatele în privinţa personalului, dar şi pe cele privind pensionările“, a afirmat vicepri­ma­rul. Votat în aprilie, proiectul va fi imple­men­tat după sfârşitul verii. Un sfert din pro­gramul de lucru pentru un salariat va dis­părea, dar va fi acoperit de cei angajaţi suplimentar. „Oamenii vor beneficia de contracte de muncă pe perioadă nedetermi­nată deoarece vom avea nevoie ulterior de competenţa lor în altă parte în oraş“, spune Pilhem. Experimentul va dura 12 luni şi va fi aplicat la o scară destul de modestă, într-un centru de îngrijire a bătrânilor. Ideea nu este nouă. În anii ’30 economiştii, intelectualii şi liderii sindicali au fost uniţi în credinţa că zilele de lucru mai scurte sunt inevitabile. Maşinile ar fi urmat să preia o parte tot mai mare din munca oamenilor, care ar rămâne astfel cu mai mult timp liber, scrie The Inde­pendent. Dovezile sugerează că un program pre­lungit de lucru nu aduce mai multă pro­ductivitate, ci din contră, erodează randa­mentul.

În Suedia, angajaţii care nu vor să participe la experiment vor fi îndreptaţi spre alte centre de îngrijire astfel încât testarea să se facă pe întregul personal al acelei unităţi. An­gajaţii vor lucra şase ore şi vor  fi plătiţi pentru opt ore. „Nu vor deveni posturi part-time deghi­zate. Sperăm că personalul care par­ticipă la experiment nu va face ore supli­mentare. Experimentul se bazează pe ziua de lucru de şase ore. Ne vom asigura că ni-meni nu va munci mai mult“, a explicat Pilhem. Propunerea a stârnit numeroase cri­tici. Maria Ryden, un ales local conservator, se opune, ca şi restul politicienilor de dreapta. Ea consideră că sectorul îngrijirii bătrânilor nu a fost ales bine deoarece este sub-finanţat. „Dreapta spune că experi­mentul va costa prea mult, dar nu este decât o mică parte din ceea ce ar costa reducerile lor de impozite“, notează viceprimarul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO