ZF 24

Studiu: Raportul dintre salariul minim şi cel mediu se apropie de 44%, în creştere, dar încă inferior celor din Polonia, Slovenia sau Ungaria,

Studiu: Raportul dintre salariul minim şi cel mediu se...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2017, 09:55 340

Raportul ideal pentru România între salariul minim brut pe economie şi cel mediu este de 50%, prag care maximizează beneficiile în economie şi societate, piaţa locală se apropie în prezent la un nivel de 44%, mult mai ridicat decât în urmă cu 10 ani, dar încă inferior celor din Polonia, Slovenia, Ungaria, Letonia şi Lituania, potrivit studiului ”Salariul minim ca instrument de politici publice – pro sau contra?”, realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România. 

„Dacă până în 2014 România se afla în partea inferioară a clasamentului european, cu o pondere a salariului minim în câştigul salarial mediu de 35%, în mai 2016 se va ajunge în partea superioară, ponderea de 44% fiind una compatibilă cu nevoia de reducere a inegalităţilor economice, a sărăciei şi a deprivării materiale şi stimularea eficienţei în muncă”.

Începând cu 2004, salariul minim a fost corelat cu dinamica inflaţiei şi nu cu creşterea economică şi a veniturilor, astfel că în 2007 salariul minim reprezenta numai aproximativ un sfert (25%) din cel mediu. Dinamica a fost diferită de cea medie înregistrată în ţările din regiune, în contextul în care ponderea salariului minim în respectivele economii depăşea pragul de 40%. 

Potrivit autorilor studiului, abia creşterea salariului minim cu aproximativ 40% în anul 2008, comparativ cu 2007, a contribuit la stabilizarea proporţiei în intervalul 30-32% din salariul minim în perioada crizei economice. Începând cu 2013 au avut loc 7 majorări succesive ale salariului minim, măsurile fiind corelate cu cele privind diminuarea fiscalităţii şi relansarea economică.  Ponderea în salariul mediu a sporit între 2013-2016, ritmul de creştere fiind unul ridicat comparativ cu economiile din regiune, dar nivelul la care s-a ajuns (41,3% în Q1 2016 si 44% în mai 2016) este inferior celor din Polonia, Slovenia, Ungaria, Letonia şi Lituania. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO