ZF 24

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2013, 21:40 60

Ungaria şi Uzbekistan negociază lansarea unui program de finanţare condiţionat de 50 milioane dolari (37,4 milioane euro) prin care companiile ungare vor moderniza sistemul de iluminare stradală şi livra echipament medical statului asiatic, scrie agenţia MTI. Proiectul este creditat de Ungaria, iar ţara asiatică trebuie să cheltuiască banii cu companiile ungare. De asemenea, grupul energetic ungar MVM trebuie să participe la modernizarea reţelei energetice uzbece şi se pregăteşte un parteneriat pentru pregătire medicală între universităţile celor două ţări. Pentru acestea au fost semnate acorduri între banca ungară Eximbank şi cea uzbecă HamkorBank, între două camere de comerţ din cele două state şi între camera ungară de agricultură şi asociaţia fermierilor uzbeci. De asemenea, părţile discută dublarea permiselor emise de Uzbekistan companiilor ungare de transport în condiţiile în care o companie ungară se pregăteşte să exporte bovine de 5 milioane de euro în Uzbekistan sub un acord agricol. Exporturile ungare către Uzbekistan au crescut cu 50% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Producătorul nipon de anvelope Sumitomo Rubber Industries ar putea folosi Ungaria ca bază de extindere pe pieţele din Europa după ce va finaliza centrul de producţie de 500 de milioane de euro din Turcia, scrie Napi Gazdaság. Compania va începe să producă în Turcia anul viitor, iar în Ungaria ar urma să stabilească o bază de logistică, menţionează publicaţia ungară, care nu dă detalii privind mărimea investiţiei. Sumitomo investeşte în noi centre de producţie în Brazilia, Tailanda şi Turcia şi a achiziţionat activele din Africa ale Dunlop în cadrul unei strategii de creştere care prevede un avans de 8,5% pe an în următorii opt ani.

Bulgaria a conectat ieri la reţeaua electrică naţională o hidrocentrală ale cărei turbine sunt puse în mişcare de apa de răcire a centralei nucleare de la Kozlodui, scrie Novinite. Unitatea are două turbine cu o capacitate totală de 5 MW şi foloseşte o cădere de apă de 7,5 metri. Spre comparaţie, cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, Porţile de Fier I, are o putere instalată totală de 2.235 MW. Punerea în mişcare a turbinelor unităţii bulgăreşti este făcută cu apa caldă care vine de la centrala atomică de la Kozlodui. Apa se reîntoarce apoi în Dunăre. Singurul acţionar al hidrocentralei este centrala nucleară Kozlodui.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO