ZF 24

Ştiri pe scurt din business internaţional

Martin Grüll, directorul financiar al Raiffeisen Bank International

Martin Grüll, directorul financiar al Raiffeisen Bank International

Autor: Bogdan Cojocaru, Ion Gaidau, Iuliana Enache

17.10.2013, 18:18 68

Bulgariava înfiinţa anul viitor un consiliu bugetar independent care va monitoriza şi analiza indicatorii macroeconomici ai ţării şi implementarea bugetului de stat, potrivit ministerului de Finanţe, preluat de agenţia Novinite. Printre motivele înfiinţării noului organism figurează o directivă a Uniunii Europene şi o recomandare specială a Comisiei Europene pentru Bulgaria privind formarea unui orgamism independent de control, analiză şi consiliere referitor la politica bugetară. Consiliul va avea cinci membri care vor fi aleşi de parlament şi va fi finanţat din bugetul parlamentului.

Taxeleimpuse băncilor în ţări precum Austria şi Ungaria sunt „foarte problematice”, a declarat directorul financiar al Raiffeisen Bank International, Martin Grüll, adăugând că între banca austriacă şi guvernul ungar nu există o „dragoste adâncă”, scrie Portfolio.hu. El a atras atenţia că personalul Raiffeisen din Ungaria s-a redus la jumătate. Grüll a notat că răspunsul politic dat în Ungaria problemei creditelor în valută care împovărează o parte din debitorii unguri a rămas o problemă. El crede că problema ar putea fi rezulvată dacă se ajunge la o soluţie prin care „durerea să fie împărţită” între bănci şi guvernul ungar.

Liceenii au blocat mai multe instituţii ieri dimineaţa la Paris pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini după un caz foarte mediatizat al unei eleve rome originare din Kosovo, Leonarda Dibrani, scrie AFP. Patru licee pariziene, Maurice-Ravel, Hélène-Boucher, Charlemagne şi Sophie-Germain, erau blocate şi intrările erau controlate în alte două instituţii, potrivit rectoratului. "Cuvântul de ordine este mobilizarea pentru întoarcerea liceenilor expulzaţi", a declarat pentru AFP Steven Nassiri, purtător de cuvânt al sindicatului liceenilor FIDL, apropiat de Partidul Socialist aflat la putere, contactat prin telefon în timp ce manifesta, joi dimineaţa, în faţa liceului Charlemagne din Paris. "Este inadmisibil ca sub un guvern de stânga să fim obligaţi să ne prezentăm actele pentru a intra în liceu. Toată lumea are dreptul la educaţie", a afirmat el. Guvernul francez a lansat, miercuri, o anchetă administrativă privind condiţiile în care a fost reţinută Leonarda, în vârstă de 15 ani, din estul Franţei, la 9 octombrie. Concluziile sale sunt aşteptate în decurs de 48 de ani, joi seara sau vineri.

Guvernul japonez va lansa o licitaţie internaţională cu scopul de a găsi tehnicile cele mai adecvate pentru extragerea combusitibilului uzat din trei reactoare ale centralei avariate Fukushima, a declarat un oficial pentru agenţia AFP. În august, autorităţile nipone au creat o structură însărcinată cu dezvoltarea unor mijloace tehnice necesare pentru desfiinţarea a patru dintre cele şase reactoare ale acestui complex atomic devastat de un tsunami pe 11 martie 2011. Plasat sub tutela Ministerului Industriei, Institutul Internaţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Desfiinţare (IRID) urmează să lanseze licitaţia "cât mai repede posibil", probabil până la mijlocul sau sfârşitul lunii noiembrie, şi să devină un punct de contact cu interlocutorii străini. "Este vorba de această dată de căutarea unor tehnici de recuperare a combustibilului uzat, altele decât cea din în prezent", a precizat acest oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO