ZF 24

Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex, la încheierea discuţiilor cu delegaţia protestatarilor de la metrou: Vor să ştie că nu vor fi făcute disponibilizări, că nu vom micşora salariile şi că nu vom lua măsuri disciplinare pentru protestul de azi

Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex, la încheierea...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.03.2021, 19:38 655

Protestatarii de la metrou evacuează staţiile în care au stat astăzi, blocând traficul din subteran, la capătul mai multor ore de discuţii cu managementul Metrorex şi cu prefectul Alin Stoica, în rol de mediator.

Reprezentanţii protestatarilor au avut, în principal, patru revendicări, vrând să se asigure „că nu vor fi disponibilizări la metrou, că nu vom micşora salariile, că vom recunoaşte USLM (Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou – n. red.) ca sindicat ce asigură protecţia şi dialogul social, că împotriva salariaţilor nu se vor lua măsuri disciplinare pentru oprirea voluntară a lucrului”, spune Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex.

În această seară, se vor face verificări în vederea asigurării că liniile sunt în stare bună pentru a redeveni funcţionale.

„Protestatarii ies acum de pe calea de rulare şi din staţii. Nu ştim ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să facem o verificare, nu putem da drumul la metrou, să băgăm tensiune în linii fără să fim siguri că totul e în regulă. Facem o reverificare a tuturor liniilor, se va trece cu un tren de probă, iar asta durează două ore şi jumătate, trei ore. De aceea, nu ştim dacă se poate relua circulaţia în seara asta, noi ne-am dori”, mai spune Ştefan Paraschiv.

 

Alte declaraţii făcute de Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex, pentru ZF:

 
  • Am vrut să ajungem la o înţelegere, pentru că e mai important să circule metroul în Bucureşti, decât să ne arătăm noi orgoliile.
  • În principiu, pentru mâine este programată reluarea circulaţiei, depinde cum se va evacua subteranul. Au fost între 500 şi 600 de oameni, nu ştim numărul exact pentru că au intrat în staţii diferite, la ore diferite, pe la turnicheţi diferiţi.
  • Au fost nouă reprezentanţi la întâlnirea cu noi. Am convenit un calendar de negocieri pentru săptămâna viitoare, pe cerinţele lor. A fost o întâlnire în care am aflat cererile lor.
  • Revendicările lor: că nu vor fi disponibilizări la metrou, că nu vom micşora salariile, că vom recunoaşte USLM ca sindicat ce asigură protecţia şi dialogul social, că împotriva salariaţilor nu se vor lua măsuri disciplinare pentru oprirea voluntară a lucrului.
  • Am convenit că, împotriva lor, nu se vor întreprinde măsuri disciplinare pe durata negocierii, cu condiţia de a nu depăşi termenele de prescripţie şi de a nu se săvârşi fapte similare pe perioada negocierii, adică de pe 29 martie până pe 5 aprilie. Trebuie să se reia lucrul şi circulaţia să fie reluată imediat.
  • Protestatarii ies acum de pe calea de rulare şi din staţii. Nu ştim ce s-a întâmplat acolo. Trebuie să facem o verificare, nu putem da drumul la metrou, să băgăm tensiune în linii fără să fim siguri că totul e în regulă. Facem o reverificare a tuturor liniilor, se va trece cu un tren de probă, iar asta durează două ore şi jumătate, trei ore. De aceea, nu ştim dacă se poate relua circulaţia în seara asta, noi ne-am dori.
  • Problema spaţiilor comerciale nu a fost amintită. A fost menţionată la un moment dat, dar nu a fost punct de negociere.
  • Oamenii au avut o percepţie greşită, au considerat că ieşirile la pensie au fost disponibilizări, a trebuit să le explicăm.
  • Temerea cu salariile a fost legată de o discuţie pe care am avut-o cu sindicatele, în condiţii de austeritate, de pandemie. I-am rugat să ia în calcul suspendarea creşterii de 18% de anul trecut pe perioada acestui an. Au refuzat discuţia.
  • De luni începem să ne vedem regulat pentru negociere.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO