ZF 24

Statul vrea să împrumute 2 miliarde de lei în august

Statul vrea să împrumute 2 miliarde de lei în august

Autor: Monica Juganaru

01.08.2013, 09:00 226

Ministerul Finanţelor a programat licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare de 1,98 miliarde de lei în august, când ajung la scadenţă titluri de 700 milioane de lei şi 447 milioane de euro. Finanţele au împrumutat în luna iulie 1,75 miliarde de lei şi 337 milioane de euro, peste sumele programate iniţial.

Prima operaţiune din luna august a fost planificată luni, 5 august, când statul vrea să atragă 300 milioane de lei, prin titluri cu scadenţa la un an, aceasta fiind singura emisiune de certificate de trezorerie. Următoarele licitaţii vor fi organizate pentru obligaţiuni cu scadenţa cuprinsă între 3 şi 10 ani, cu valori indicative între 300 şi 500 milioane de lei.

De asemenea, administratorii datoriei publice au planificat şi două licitaţii suplimentare pentru oferte necompetitive, cu valori indicative de 30 milioane de lei, pentru obligaţiuni pe cinci ani, şi 50 milioane de lei, pentru titluri pe 3 ani. Unii dealeri se aşteaptă ca randamentele titlurilor în lei să scadă în următoarea perioadă, pe fondul unor condiţii de lichiditate favorabile. Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului de pe piaţa internă 28,6 miliarde de lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,4 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO