LIVE: ZF INVESTIŢI ÎN ROMÂNIA: Cum construieşti un magazin online dedicat femeilor? Ce produse încep să fie comandate mai mult online?
ZF 24

Statul român a caştigat procesul cu Patriciu în dosarul de hărţuire de la Rompetrol

Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington a respins cererea înaintată de Rompetrol la finele lui 2005, când compania era controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, prin care au fost solicitate României daune în valoare de 185,38 mil. dolari, pentru hărţuire din partea autorităţilor.

The Rompetrol Group N.V., companie înregistrată în Olanda, a trimis la sfârşitul anului 2005 o cerere de arbitraj către Secretariatul General al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (CIRDI) împotriva României.

WikiZf: Profilul companiei Rompetrol

„În motivarea cererii de arbitraj se susţinea că The Rompetrol Group N.V. şi managementul său au fost ţinta unei hărţuiri din partea autorităţilor publice române, devenind victimele unui tratament ostil, discriminatoriu şi arbitrar din partea unor persoane publice (oficiale) şi instituţii publice din România, motiv pentru care investiţia sa în sectorul petrolier din România ar fi fost grav afectată“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Rompetrol a invocat la acel moment încălcarea de către România a prevederilor Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, ratificat prin Legea 114/1994, drept pentru care a cerut despăgubiri materiale de 139,38 milioane dolari şi despăgubiri morale de 46 milioane dolari.

Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Interna­ţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la In­vestiţii din Washington a respins cererea Rompetrol de des­păgubire din partea statului român, decizia fiind pronunţată şi distribuită celor două părţi implicate la data de 6 mai.

„Cererea The Rompetrol Group privind constatarea încălcării de către România a Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos a fost respinsă în ceea ce priveşte pretinsa campanie a unei hărţuiri organizate de stat. Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia că dovezile prezentate de reclamant nu susţin o astfel de cerere“, se mai spune în comunicat.

Totodată, cererea a fost respinsă şi în privinţa com­porta­mentului autorităţilor naţionale fiscale, care nu au acţionat „într-o manieră opresivă“ împotriva S.C. Rompetrol Rafi­nare S.A. Constanţa, „nici dacă se are în vedere o apreciere absolută, nici prin comparaţie cu alte societăţi comerciale“

„Tribunalul arbitral a constatat o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorului străin în ceea ce priveşte pretenţia reclamantului privind modul de comportament al procurorilor. Deşi nu s-a reţinut că un anume act individual din cele efectuate de procurori ar fi încălcat, prin el însuşi, Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, Tribunalul Arbitral a considerat că procurorii ar fi trebuit să aibă în vedere protejarea interesului investitorului străin şi să ia măsurile necesare pentru a evita, minimiza sau atenua posibilitatea de a se aduce daune acestui investitor. Tribunalul Arbitral a reţinut însă că reclamantul nu a dovedit că ar fi suferit un prejudiciu ca urmare a acestor acţiuni ale procurorilor. În consecinţă, Tribunalul Arbitral nu a acordat reclamantului nicio despăgubire“, se menţionează în comunicatul MFP.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.