ZF 24

Statul le va garanta micilor investitori un număr minim de acţiuni în oferta Electrica

Autor: Andrei Chirileasa

30.04.2014, 18:21 881

Investitorii de retail care vor participa la oferta publică iniţială prin care statul îşi propune să vândă 51% din acţiunile grupului Electrica vor avea garantat un volum minim de acţiuni. Oferta este programată să aibă loc la începutul lunii iunie.

Statul le va oferi o serie de facilităţi micilor investitori care vor participa la oferta pu­blică iniţială (IPO) a Elec­trica, cea mai importantă fiind garantarea faptului că aceştia vor primi un număr minim de acţiuni, ceea ce reprezintă o nouă premieră în cadrul programului de listări ale statului.

WikiZF: Profilul companiei Electrica Furnizare S.A.

„Va exista un mecanism de garan­tare a unui volum minim de acţiuni pentru micii investitori. Încă modelăm acest sistem împreună cu sindicatul de intermediere a ofertei. E un mecanism care se practică cu rezultate bune în Polonia şi le oferă investitorilor mici un plus de confort prin faptul că un anumit pachet din ceea ce subscriu este garantat“, a declarat pentru ZF Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, cel care coordonează privatizarea Electrica.

Acest nou mecanism a fost introdus în urma solicitărilor din partea investi­torilor. Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), condusă de Dumitru Beze, a cerut chiar înainte de oferta Romgaz din octombrie anul trecut aplicarea unui mecanism de garantare a subscrierilor în limita a 10.000 de euro. La Romgaz nu a existat însă un astfel de mecanism, ceea ce a făcut ca micii investitori, care au subscris pachete mici de acţiuni din banii proprii să fie „diluaţi“ de un grup de investitori mari care au subscris pe bază de scrisori de garanţie bancară. Astfel, investitorii au primit doar 7,52% din acţiunile subscrise.

Gabriel Dumitraşcu a preluat la finalul lui 2012 coordonarea privati­ză­rilor statului din sectorul energetic şi are deja în portofoliu trei oferte: vânzarea a 15% din Transgaz (în mai 2013), listarea a 10% din Nuclear­elec­trica (în septembrie 2013) şi oferta Romgaz (în octombrie 2013). Fiecare ofertă a adus noi facilităţi pentru in­vesti­torii de retail, cum ar fi discount faţă de preţul de pe tranşa investitorilor insti­tuţionali şi mecanism de realocare între tranşe în cazul în care tranşa de retail este mult suprasubscrisă. Acestea vor fi menţinute şi în oferta Electrica, unul dintre obiectivele statului fiind să crească numărul investitorilor indivi­duali. „E un lucru pe care l-am discutat atât cu consorţiul de intermediere, cât şi cu Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB. Sperăm ca implicarea lor în promovarea acestei oferte către investitorii locali să fie mai mare“, a spus Dumitraşcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO