ZF 24

Statistică tristă: Câte persoane din domeniul medical au murit în pandemie din cauza lipsei accesului la vaccin

Statistică tristă: Câte persoane din domeniul medical...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.10.2021, 09:29 162

Pandemia de coronavirus a afectat grav personalul medical şi este posibil să fi ucis între 80.000 şi 180.000 de persoane din domeniu, potrivit declaraţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie BBC News.

Lucrătorii din domeniul sănătăţii trebuie să aibă prioritate pentru vaccinuri, a spus şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi a criticat neechitabilitatea în distribuirea dozelor.

Anterior, un alt oficial înalt al OMS a avertizat că lipsa de vaccinuri ar putea duce la continuarea pandemiei până în anul viitor.

Există aproximativ 135 de milioane de lucrători din domeniul sănătăţii la nivel global.

„Datele din 119 ţări sugerează că, în medie, doi din cinci lucrători din domeniul sănătăţii la nivel global sunt complet vaccinaţi”, a spus Dr. Tedros, potrivit sursei citate.

Mai puţin de unul din 10 lucrători din domeniul sănătăţii au fost complet vaccinaţi în Africa, a spus el, în comparaţie cu opt din 10 în ţările cu venituri mari.

Eşecul de a oferi ţărilor mai sărace suficiente vaccinuri a fost evidenţiat şi de doctorul Bruce Aylward, un lider senior al OMS, care este de părere că acest fapt ar putea prelungi pandemia până în 2022.

Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente.

Majoritatea vaccinurilor Covid au fost utilizate în ţările cu venituri meri şi medii. Africa reprezintă 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Ideea iniţială din spatele Covax, programul global susţinut de ONU pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor, a fost ca toate ţările să poată achiziţiona vaccinuri după nevoie, scrie corespondentul BBC Global Affairs, Naomi Grimley.

Dar majoritatea ţărilor din G7 au decis să se abţină odată ce au început să facă propriile tranzacţii individuale cu companiile farmaceutice.

Dr. Aylward a făcut un apel către ţările bogate să renunţe la locurile lor la coada pentru vaccinuri, astfel încât companiile farmaceutice să poată acorda prioritate ţărilor cu cele mai mici venituri.

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie într-adevăr să ne grăbim, altfel această pandemie va dura cu un an mai mult decât este necesar”.

The People’s Vaccine – o alianţă de organizaţii caritabile – a publicat noi cifre care sugerează că doar una din şapte doze promise de companiile farmaceutice şi de ţările bogate ajung de fapt la destinaţia lor în ţările mai sărace.

Alianţa, care include Oxfan şi UNAids, a criticat, de asemenea, Canada şi Marea Britanie pentru că au procurat vaccinuri pentru propriile populaţii prin intermediul Covax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO