ZF 24

Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este dramatică

Starea a şapte răniţi internaţi la Bagdasar este...

Autor: Elvira Gheorghita

01.11.2015, 15:28 4856

Starea a şapte dintre răniţii internaţi la Spitalul "Bagdasar-Arseni" este dramatică, aceştia având arsuri pe suprafeţe mari din corp, potrivit conducerii unităţii.

"Situaţia unui număr de şapte pacienţi este dramatică. Sunt în ventilaţie mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafaţa arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, într-o conferinţă.

El a adăugat că aceşti pacienţi pot fi trataţi în condiţii optime, în săli de operaţie dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuşi este contaminarea externă.

Gorgan a mai afirmat că o refacere completă se face în luni şi ani de zile. "Sunt proceduri succesive, care pe lângă repararea defectelor vor presupune ulterior şi redarea funcţionării segmentelor afectate", a spus directorul medical.

La rândul său, şeful secţiei de chirurgie plastică, Andrei Carantino, a subliniat că riscurile în cazul celor şapte sunt "extraordinare", iar în cazul celorlalţi pacienţi sunt "în continuare foarte, foarte mari".

"Oricât ne-am dori noi şi am face eforturi disperate să ne luptăm pur şi simplu se poate întâmpla ca starea unui pacient să se schimbe de la o oră la alta. (...) Pentru cei şapte, având în vedere că au insuficienţă multiplă de organe, asta însemnând insuficienţă renală, insuficienţă respiratorie, instabilitate hemodinamică, la care se adaugă arsura propriu-zisă, riscurile sunt extraordinare", a spus Carantino.

Directorul medical Mircea Gorgan a mai spus că pacienta care a decedat duminică dimineaţă în spital, o tânără de 31 de ani, era arsă pe 90 la sută din corp, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt de 1 la sută.

Medicul Andrei Carantino a mai arătat că evoluţia este total imprevizibilă într-o arsură şi că vor urma "operaţii multe, multe de-acum înainte".

"Suntem obişnuiţi, sunt oameni care sunt de trei zile în spital, n-au ajuns acasă. Cum se luptă săracii pacienţi, ne luptăm şi noi", a mai spus medicul.

Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internaţi 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv şi doar o victimă neidentificată, la Spitalul de Arşi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt 24 de pacienţi, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arşi - 27, la Bagdasar Arseni - 22, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" -cinci, Spitalul "Sf Ioan" - opt, Spitalul Elias - 15, Spitalul Militar - 11, Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci, Spitalul Gerota -trei şi la Spitalul SRI - cinci.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 80 - 90 de pacienţi sunt în stare critică şi foarte gravă.

În urma incendiului de vineri seară din clubul colectiv şi-au pierdut viaţa 29 de persoane, două tinere murind duminică dimineaţă, la Spitalul Bagdasar şi la Spitalul de Arşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO