ZF 24

Spre surprinderea tuturor, Morgan Stanley şi Raiffeisen au câştigat mandatul de intermediere a listării Hidroelectrica. La prima rundă au cerut comisionul cel mai mare

Spre surprinderea tuturor, Morgan Stanley şi Raiffeisen...

Autor: Roxana Pricop

27.01.2014, 13:05 3074

Consorţiul din care fac parte Morgan Stanley şi Raiffeisen a câştigat mandatul de intermediere a listării unui pachet de 15% din acţiunile Hidroelectrica, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Raiffeisen şi Morgan Stanley au câştigat mandatul oferind un comision de intermediere de 0,679% din valoarea ofertei, de peste patru ori mai mic decât cel oferit în prima fază a licitaţiei.

Consorţiul a câştigat mandatul de intermediere pentru că a avut cea mai bună ofertă financiară, respectiv un comision de intermediere de sub 0,96% din valoare ofertei.

Până azi la ora 12.00, cele cinci consorţii înscrise în procedura de selecţie a trebuit să depună oferte financiare îmbunătăţite.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, în prima etapă a licitaţiei, Raiffeisen şi Morgan Stanley ar fi cerut cel mai ridicat comision de intermediere, respectiv de 3,05% din valoarea ofertei, în timp ce consorţiul condus de Deutsche Bank ar fi oferit 0,96%. Morgan Stanley şi-a redus mult comisionul şi astfel a reuşit să câştige mandatul.

Listarea Hidroelectrica a stârnit o concurenţă acerbă între marile bănci de investiţii străine.

Listarea Hidroelectica se va derula printr-o majorare de capital de 15%, care ar putea atrage între 200 şi 400 de milioane de euro de la investitori. Hidroelectrica, controlată în proporţie de 80% de statul român, a înregistrat un profit brut de 681 mil. lei în primele nouă luni ale lui 2013, la o cifră de afaceri de 2,28 mld. lei. Oficialii com­paniei estimau anul trecut că Hidroelectrica va încheia 2013 cu un „profit record“, care va permite reca­pitalizarea companiei după pierderile din 2012.

Hidroelectrica a raportat afaceri de 2,4 miliarde de lei şi pierderi de 508 milioane de lei în 2012, an în care compania a fost în insolvenţă. Hi­droelectrica a ieşit din insolvenţă la jumătatea anului trecut după ce a revocat contractele păguboase cu „băieţii deştepţi“. Compania vinde acum cea mai mare parte a energiei pe piaţa concurenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO