ZF 24

Speculantii pe petrol intra in vizorul liderilor UE

08.07.2009, 12:21 19

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown si presedintele francez Nicolas Sarkozy, au anuntat intr-un articol scris pe Wall Street Journal ca guvernele trebuie sa actioneze in vederea stabilizarii pretului petrolului, care in ultima vreme a inregistrat o "volatilitate periculoasa" care sfideaza "regulile economiei" si "ar putea subestima increderea intr-o periaoda in care incercam sa revigoram economia".

Miscarea vine intr-un momnent in care discutiile sunt tot mai aprinse cu privire la evolutia cotatiei petrolului, care atrage din ce in ce mai puternic atentia oficialilor guvernamentali. In ultimele luni, producatorii de petrol si cele mai tarile cele mai consumatoare de petrol au cerut institutiilor de reglementare a pietelor sa opreasca volatilitatea cotatiilor, iar senatul american a invinovatit speculantii pentru preturile prea mari ale materiilor prime.

Pretul a crescut pana la 73 dolari/baril, dupa ce in acest an a ajuns la un minim de aproape 34 dolari, in ciuda scaderii cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO