ZF 24

Sondaj Undelucram.ro: Jumătate dintre angajaţii români spun că au fost contactaţi în concediu de către colegi şi manageri pentru a rezolva situaţii de la birou. Un sfert dintre români îşi iau liber 5-9 zile lucrătoare

Sondaj Undelucram.ro: Jumătate dintre angajaţii români...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2023, 14:30 214

Jumătate dintre angajaţii români spun că au fost contactaţi în vacanţă de către colegi şi manageri pentru a rezolva situaţii care apar la birou, o treime îşi iau laptopul în concediu, iar aproximativ 60% îşi verifică e-mailul de serviciu, arată un studiu realizat de platforma Undelucram.ro.

Sondajul a fost realizat în perioada 1– 8 septembrie şi au răspuns 11.410 angajaţi cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani din România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia şi Ungaria. Dintre cei 11.410 respondenţi, 6.082 sunt şi părinţi.

Dintre angajatii români, 79% au avut concediu anul acesta, iar din restul de 21% care nu avut concediu aproximativ 8% intenţionează să aibă vacanţă în următoarele trei luni. Procentele celor care au avut vacanţă în acest an sunt similare şi la nivel regional, ele variind între 75% (Republica Moldova) şi 83% (Ungaria).

În ceea ce priveşte durata concediului, 24% dintre angajaţii români şi-au luat liber între 5-9 zile lucrătoare, 19% mai puţin de cinci zile lucrătoare, 17% au solicitat concediu pentru zece zile lucrătoare, iar 7% pentru 15 zile lucrătoare.

„Sondajul ne arată cifre despre un trend accelerat de pandemie şi care în engleza se numeşte workation - adică obiceiul de a lucra în vacanţă. Pentru freelanceri este un mod de viaţă, la fel pentru cei cărora le place foarte mult ceea ce fac sau pentru cei care se simt mai confortabil să rezolve anumite situaţii de muncă când sunt în concediu în loc să aibă un inbox plin când revin la birou. Dar, unu din cinci angajaţi români este deranjat de situaţie pentru că această practică a devenit un obicei în compania în care lucrează, ceea ce este îngrijorător. Însă tot din sondaj aflăm că în jur de 41% dintre angajaţi au vorbit cu managerii lor şi problema s-a remediat. Astfel, este esenţial ca angajaţii să vorbească fără teamă, iar angajatorii să caute soluţii care să le permită oamenilor să aibă parte cu adevărat de acel echilibru între viaţa profesională şi cea privată pe care ni-l dorim cu toţii”, spune Costin Tudor, CEO WhereWeWork.

Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România şi Bulgaria, în Moldova cei mai mulţi angajaţi şi-au luat liber 15 zile lucrătoare (31% dintre respondenţi), iar în Grecia şi Ungaria cei mai mulţi salariaţi au optat pentru mai puţin de 5 zile lucrătoare (22% în Grecia şi 24% în Ungaria).

În jur de 65% dintre angajaţii români spun că au reuşit să se relaxeze şi să se deconecteze în vacanţă de la sarcinile de serviciu. Procentele sunt similare la nivel regional, cei mai mulţi angajaţi care au reuşit să se relaxeze în vacanţă fiind cei din Ungaria (71%).

Aproximativ 40% dintre salariaţii români spun că ultima vacanţă în care nu au lucrat a fost anul acesta, iar 23% afirmă că nu au lucrat niciodată în vacanţă.

Pe de altă parte, 16% dintre angajaţi spun că ultima vacanţă în care nu au muncit a fost în urmă cu 2-5 ani, 8% în urmă cu mai mult de 5 ani, iar 11% spun că au lucrat mereu în concediu. Comparativ, la nivelul regiunii, angajaţii moldoveni sunt cei care lucrează cel mai mult în vacanţă - 22% dintre aceştia au lucrat în toate concediile de până acum.

Iar grecii sunt cei care reuşesc în cea mai mică proporţie să se relaxe în vacanţă - doar 32% dintre aceştia spun că reuşesc să uite de muncă în concediu.

 

În România, 40% dintre angajati spun că au fost contactaţi în vacanţă de colegi şi manageri pentru a rezolva diferite sarcini de serviciu şi au încercat să le rezolve. 10% spun că au fost contactaţi, dar au explicat că nu lucrează în vacanţă.

La nivel regional, angajaţii din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactaţi în vacanţă pentru a rezolva sarcini de serviciu şi care rezolvă ce li se solicită - 56% dintre salariaţii moldoveni fac acest lucru.

Totodată 31% dintre angajaţii din România pleacă cu laptopul în vacanţă pentru a fi siguri că pot rezolva eventuale situaţii care apar la locul de muncă. Procentul este de 53% în Republica Moldova, 46% în Grecia, 36% în Ungaria şi 31% în Bulgaria.

O treime dintre români sunt deranjaţi să lucreze în vacanţă chiar dacă se întâmplă rar, în timp ce 38% nu sunt deranjaţi dacă se întâmplă ocazional. Aproximativ 18% sunt deranjaţi pentru că lucrul în vacanţă a devenit o practică în cadrul companiilor în care lucrează, iar 9% sunt confortabili cu a munci în concediu pentru că le place foarte mult ceea ce fac, declarând că pentru ei nu există o limită clară între job şi timp liber.

La nivel regional, în Ungaria sunt cei mai mulţi angajaţi (33%) care sunt nemulţumiţi pentru că munca în vacanţa a devenit un obicei în companiile pentru care lucrează. Pe de altă parte, în Grecia sunt cei mai mulţi angajaţi nemulţumiţi că muncesc în vacanţă chiar dacă acest lucru se întâmplă rar (52%).

În ceea ce priveşte obiceiul de a lucra în vacanţă, 41% dintre angajaţii români afirmă că problema s-a remediat după ce au vorbit cu managerul lor, iar 29% au de gând să discute despre acest subiect. Pe de altă parte, 16% dintre salariaţii români spun că au vorbit cu managerii lor, dar nu s-a schimbat situaţia, iar 14% dintre respondenţi afirmă că le este teamă să vorbească despre acest subiect cu şefii lor. În Grecia este cel mai mare procent al angajaţilor care nu a primit înţelegere pentru această situaţie (24%), iar în Bulgaria este cel mai mare procent (45%) al salariaţilor care simte că s-a îmbunătăţit situaţia.

Dintre cei 11.410 respondenţi din cele cinci ţări, 6.082 sunt şi părinţi, iar aproximativ 57% dintre părinţii români spun că în timpul vacanţei de vară a copiilor au lucrat cu aceştia de acasă şi au mers împreună în concediu.

În jur de 23% spun au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicaţi în alte activităţi (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanţa întregii familii).

În Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaţilor părinţi care au lucrat cu copiii de acasă şi nici nu au reuşit să plece în vacanţă - 25% dintre respondenţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO