ZF 24

Simona Halep încearcă să-şi ia revanşa astăzi în faţa Mariei Şarapova

Simona Halep încearcă să-şi ia revanşa astăzi în...

Autor: Luminita Turcu

07.06.2014, 11:54 1248

Şarapova, 27 de ani, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Titrată în 2012, finalistă a treia oară consecutiv, "Ţarina" este o mare vedetă atât pe teren cât şi în afara lui.

Ea face parte din cele şapte jucătoate care au câştigat, până în prezent, toate turneele de Grand Slam. Ea s-a impus la Wimbledon în 2004 la doar 17 ani, apoi la US Open (2006), la Australian Open (2008) şi pe zgura pariziană în urmă cu doi ani.

Vedetă în publicitate, femeie de afaceri în fruntea un firme de bomboane (Sugarpova), Şarapova este sportiva cel mai bine plătită de pe planetă, conform Forbes.

Halep, care dispută prima sa finală de Grand Slam, este o nou venită şi reprezintă la 22 de ani viitorul tenisului feminin. Traiectoria sa fulgerătoare i-a consolidat reputaţia.

În decurs de un an, jucătoarea din Constanţa, la malul Mării Negre, a reuşit o mare urcare în clasament, trecând de la locul 57 la locul 4. Indiferent de rezultatul finalei, ea va ocupa locul trei în topul WTA.

Potrivit AFP, Halep, tacticiană fără pereche pe teren, care îşi construieşte punctele uzând adversarele, a câştigat şapte titluri în 13 luni şi doar americanca Serena Williams, regina WTA, a făcut mai multe.

Sfertfinalistă la Australian Open, ea a avansat impresionant la Roland Garros, fără să piardă vreun set, lăsând să-i scape doar 30 de ghemuri (o medie de cinci pe meci).

În schimb, AFP reaminteşte că Şarapova a fost nevoită să lupte mai mult pentru a ajunge în finală şi şi-a folosit pe deplin resursele mentale pentru a le elimina pe Samantha Stosur, Garbine Muguruza şi Eugenie Bouchard. De fiecare dată rusoaica a pierdut primul set şi a ştiut să revină datorită psihicului său de luptătoare. "Când mă văd într-o astfel de situaţie, când nu joc bine sau sunt condusă, pur şi simplu refuz să abandonez, pentru că muncesc mult prea mult pentru a pierde un meci", a explicat Şarapova, care a reuşit să revină după ce a fost condusă de opt ori în acest sezon.

În faţa lui Halep, pe care a învins-o de trei ori în atâtea meciuri, longilina (1,88 m) şi eleganta Şarapova va putea miza pe experienţă, dar va trebui să-şi îmbunătăţească serviciul, care a trădat-o în semifinale (9 duble greşeli).

Între sportiva rusă, care loveşte puternic, şi românca, muncitoare neobosită, confruntarea se anunţă palpitantă.

Învinsă de Şarapova la Madrid în mai, după ce a câştigat primul set, românca visează la revanşă. "Începusem bine, am fost rapidă şi deschideam bine unghiurile. Însă ea a revenit foarte bine şi a lovit foarte puternic. Va trebui să fiu agresivă, să joc rapid şi să-mi păstrez calmul", a declarat Halep, care speră să meargă pe urmele managerului său, Virginia Ruzici, singura jucătoare din România care s-a impus la Roland Garros (1978) până în prezent.

"Ea îşi merită locul. Este o jucătoare constantă, ceea ce reprezintă o mare calitate. Însă eu voi da totul şi voi lupta până în ultimul moment", a afirmat Şarapova.

Cu această opoziţie a stilurilor, AFP speră ca finala feminină de la Roland Garros să se dispute în trei seturi, lucru care nu s-a mai înâmplat din 2001. În acea vreme, americanca Jennifer Capriati s-a impus în faţa belgiencei Kim Clijsters.

Simona Halep, locul 4 WTA şi cap de serie numărul 4, şi Maria Şarapova, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7, îşi vor disputa finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, sâmbătă, de la ora 16.00, pe arena centrală Philippe Chatrier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO