ZF 24

Sfârşitul crizei, apusul epocii consumeriste. Dragoş Cabat, economist: Nevoile sunt unele, dorinţele sunt altele. De prea multă vreme oamenii au consumat mai mult decât au avut nevoie

Dragoş Cabat: Economiile se redeschid, în ciuda faptului că pericolul este mare. Am decis să punem banii înaintea oamenilor. Ar putea să ne iasă, dacă nu va exista un al doilea val al epidemiei.

Dragoş Cabat: Economiile se redeschid, în ciuda faptului că pericolul este mare. Am decis să punem banii înaintea oamenilor. Ar putea să ne iasă, dacă nu va exista un al doilea val al epidemiei.

Autor: Iulian Anghel

21.05.2020, 16:35 373

Dragoş Cabat: Trăim o schimbare de paradigmă. Sunt prea mulţi ani de când oamenii din Europa şi din America consumă mai mult decât aveau nevoie. Nu ne întoarcem în peşteră, dar multe dintre obiceiuri se vor schimba după această criză. Vom consuma în continuare. Dar, probabil, vom consuma „bunuri” şi mai puţine „servicii“.

Criza se va termina cu bine atunci când va fi descoperit un medicament împotriva acestei boli. Nu neapărat un vaccin, ci un medicament. Abia atunci încrederea va reveni. Revenirea depinde de existenţa sau nonexistenţa unui al doilea val al pandemiei. Ceea ce vedem azi este că „oamenii au decis că este mai bine să pună banii înaintea sănătăţii”.

„Economiile se redeschid, în ciuda faptului că pericolul este mare. Am decis să punem banii înaintea oamenilor. Ar putea să ne iasă, dacă nu va exista un al doilea val al epidemiei. Repetăm ceea ce s-a întâmplat în 1918, cu «gripa spaniolă». Şi atunci au existat, într-o primă etapă, carantine. În acea etapă au murit câteva milioane de oameni. Dar lumea s-a săturat de lockdown- era şi entuziasmul sfârşitului de război. A urmat un al doilea val care a durat până în 1921 şi abia atunci au murit 50 de milioane de oameni”, comentează economistul Dragoş Cabat. Acum, desigur, economiile se deschid. Dar unii sunt mai pregătiţi ca alţii pentru această deschidere. Germania stă bine, are spitale bune. Noi suntem cum suntem.

„Şansa ar fi să nu existe un al doilea val. Încrederea poate fi refăcută, dacă avem acest noroc. Însă, oricum ar fi, la final de an, când vom trage linie, vom avea o producţie la jumătate faţă de cea de anul trecut. Ar fi o minune să avem o producţie undeva la 70-80%. Abia la final de 2021 putem spera să fim la nivelul lui 2019.”

Criza aceasta neaşteptată şi ciudată va schimba lumea, crede Cabat. Oamenii se vor întoarce spre ei. În fond şi la urma urmei, nici nu este nevoie să stai la terase, ore în şir, cu cafeaua în faţă, pălăvrăgind ca să treacă vremea.

„Oamenii se vor întoarce spre interior. Este o schimbare de paradigmă, o schimbare de viaţă. Intrăm într-o «nouă normalitate». Este greu să nu mai poţi da mâna cu cineva, după ce ai făcut atâţia ani acest gest şi acesta a fost criteriul de socializare pe care, de mic, îl ştii. Pentru tineri va fi mai uşor, oricum stau tot timpul cu nasul în telefon. Pentru ceilalţi va fi mai greu.”

Creşterea prin consum? Cultura consumului?

„Cel mai probabil o să i se pună punct. Sau «o să i se pună un punct». Vom continua să consumăm bunuri, mai puţin servicii. Acum, deh, nu o să te mai vadă lumea cu o maşină nouă, dar poţi să o pui pe Facebook”.

Oricum, de multă vreme consumam mai mult decât era nevoie, spune Cabat. Cultura consumului, cel puţin o vreme, va lua o pauză.

Creşterea economică în 2020?

„Dacă nu va exista un al doilea val al epidemiei am putea scăpa cu un minus 2, minus 4%”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO