ZF 24

Serie neagră pentru capitalul românesc: După Ilie Carabulea, şi Gruia Stoica la DNA

Gruia Stoica a fost adus încătuşat ieri-seară la DNA. Foto Marius Dumbrăveanu

Gruia Stoica a fost adus încătuşat ieri-seară la DNA. Foto Marius Dumbrăveanu

Autor: Catalin Lupasteanu

29.01.2014, 21:05 1889

Gruia Stoica, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, care a încercat să cumpere compania de stat CFR Marfă, a fost adus cu cătuşe la mâini, ieri-seară, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Stoica, originar din localitatea Tof­lea (jud. Galaţi),  şi-a clădit un business de sute de milioane de euro în industria căilor ferate.

El este proprietarul grupului Grampet, care include Grup Feroviar Ro­mân, ce operează cu 9.500 de vagoane şi 225 de locomotive. Anterior, un alt om de afaceri puternic din România, Ilie Cara­bulea din Sibiu a fost reţinut de DNA într-un dosar privind trafic de influenţă pentru societatea de asigurări Carpatica Asig.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că omul de afaceri urmează să fie audiat în legătură cu o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul CE Oltenia. Compa­nia de transport marfă a crescut mult în ultimii zece ani, ajungând să concureze chiar cu CFR Marfă, iniţialele Grup Fero­viar Român (GFR) fiind deliberat alese pentru a fi apropiate de cele ale CFR. De-a lungul timpului, au mai fost acuzaţii că omul de afaceri ar fi câştigat contracte în faţa CFR Marfă cu companii de stat, dar nu au fost probate.

În 2012, GFR a avut o cifră de afaceri de 182 milioane de euro şi un număr mediu de peste 2.300 de angajaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO