ZF 24

Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB, CEO Alpha Bank România: Trebuie să creştem intermedierea financiară de la 29% acum la 40% în 5 ani

Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB, CEO Alpha Bank România:...

Autor: Roxana Rosu

04.07.2017, 10:51 531

Trebuie să creştem intermedierea financiară de la 29% acum la nivelul de dinainte de criză,  de 40%, în 5 ani, adică de la 50 miliarde euro la 80 miliarde euro, a spus Sergiu Oprescu, Preşedinte ARB, CEO Alpha Bank România la ZF Bankers 2017.

”La indicatorii de stabilitate, sistemul bancar arată bine. Are o rată de adecvare a capitalului ridicat, lichiditate imediată, cred că primul loc în UE. Dacă vrem intermediere financiară de 40% în 5 ani, cu un PIB estimat să crească cu 3-3,5% (la 300 mld euro), deci la 80 mld euro trebuie să vedem dacă sistemul bancar e pregătit pentru o astfel de creştere? De la 50 mld.euro intermediere acum”.

Alte declaraţii: 

Dacă ne uităm la lichiditate, pe 5 ani, ar trebui să avem lichiditate suplimentară, chiar cu creşterea bazei de depozite, dar trebuie şi economisire externă, inclusiv prin obligaţiuni ipotecare.

Potenţial avem. Avem 600.000 de societăţi, din care 120.000 nu au activitate, 360.000 au cifra de afaceri sub 100.000 euro şi la final baza este undeva la 30.000 de societăţi către care putem merge cu finanţare.

Potenţial avem şi în creditarea ipotecară, este una din cele mai mici din UE.

La IMM trebuie să creştem baza antreprenorială. Suntem pe unul din ultimele locuri la raţiile antreprenoriale la 1000 de locuitori.  Dacă reuşim să luăm o parte din cele 120.000 de firme fără activitate şi sp le putem finanşţa

Sistemul vrea să finanţeze, este competitiv, avem direcţiile necesare.

Marja dobânzii este de 2-3 puncte peste dobânda de bază în zona de IMM. Cred că elasticitatea nu e la preţ, ci la încredere. Intermedierea financiară trebuie să crească, de la 29% acum la nivelul de dinainte de criză, de 40%.

Intermedierea prin IFN a ajuns la 11% din creditul acordat prin sistemul bancar, 5% la populaţie. E un canal mai puţin reglementat. 

Consolidarea sistemului bancar se întâmplă. Suntem în perioada în care datele despre economie, industrie, poziţionările din sistemul bancar pe segmente sunt tot mai importante. Ele declanşează strategii de intrare, de consolidare. Ele trebuie fcute publice, analizate. Mare parte din date se află la BNR. Ele se întorc elaborat spre noi pentru a ne putea baza pe ele.

În 5 ani, sistemul va arăta cu o intermediere mai mare, mai consolidat dectt azi şi mi-aş dori mai multă consolidare cross-border, pe canale din exteriorul sistemului bancar.

Sistemul bancar va arăta la fel de robust, sper eu mai profitabil, şi la nivel european. Să ajugnem lao profitabiliate medie a sistemului bancar european.

Şi avem nevoie de o piaţă de capital mult mai puternică. Avem o lipsă de capitalizare a societăţilor din România . Cred că mare parte din acest capital este credit acţionar.

360.000 de firme au sub 100.000 euro CA. Nu ştim cât din creditul acţionar nu este angajat de patron sub formă de credit de consum.

Noi suntem pe un plan de creştere organică pe următorii ani, cu atenţie pe costuri şi profitabilitate. Asta încearcă orice bancă. Am inovat extrem de mult şi anul acesta am făcut un parteneriat cu un Fintech. Ar trebui să putem intra în parteneriate cu fintech-urile. 

Aş vrea ca BNR să ne întrebe: ”Ce am putea face noi, BNR, ca băncile comerciale să poată contribui la creşterea intermedierii financiare?”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO