ZF 24

Şeful UPC: Mai puţină reglementare este mai sănătoasă. Dar este nevoie de reguli mai simple şi facilităţi pentru construcţia de reţele

Robert Redeleanu, CEO al UPC România

Robert Redeleanu, CEO al UPC România

Autor: Adrian Seceleanu

17.11.2015, 12:45 501

Operatorii de telecom nu au nevoie de mai multe reglementări ci de reguli mai simple şi facilităţi fiscale pentru construcţia de reţele de comunicaţii în special în mediul rural, a declarat Robert Redeleanu, CEO al UPC România în cadrul unei conferinţe organizate de ANCOM privind perspectivele pieţei locale de profil.

“Pe lângă transparenţă, echitate şi încurajarea investiţiilor credem că în general rolul reglementatorului trebuie să fie minim. Dacă ne uităm la ultimii 20 de ani cred că a fost extrem de important ce au făcut autorităţile de reglementare ca să liberalizeze piaţa. Dintr-o situaţie de monopol s-a ajuns la o competiţie cu o inovaţie ridicată. (…) Credem că mai puţină reglementare este mai sanătoasă, este o abordare care îi foloseşte şi clientului final, şi ne lasă şi pe noi să inovăm. O concurenţă bazată pe infrastructuri aduce mai mult beneficii clientului final”, a spus Redeleanu. Practic şeful UPC România a respins astfel, la fel ca RCS&RDS, solicitările Orange şi Vodafone către ANCOM de a obliga operatorii de reţele fixe să ofere acces rivalilor la reţelele lor. ANCOM a respins deja solicitările celor doi giganţi din telefonia mobilă, iar acum decizia mai trece doar prin procesul de consultare la nivel european.

În altă ordine de idei, Robert Redeleanu a spus că se aşteaptă ca autorităţile să facă mai mult pentru a ajuta operatorii să îşi extindă reţelele de internet fix .

“E nevoie de un cadru legislativ prin care continuarea investiţiilor să fie încurajată. Avem un decalaj semnificativ în ce priveşte rata de penetrare a internetului de mare viteză în România.  (…) La nivel local sunt necesare foarte multe autorizaţii pentru a construi o reţea. Este nevoie de intervenţii de exemplu din partea autorităţilor atunci când nu se ajunge la un acord cu alte companii, cum sunt cele de electricitate de exemplu în ce priveşte accesul la infrastructură. Suntem taxaţi la fiecare kilometru de reţea pe care îl construim”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO