ZF 24

Şeful proiectului Google Glass, consultant pentru o firmă românească

Tom Chi

Tom Chi

Autor: Ioana Nita

07.10.2015, 00:06 1126
Furnizorul local de servicii de con­sul­tanţă şi testare software Qualitance l-a „angajat“ în poziţia de consultant (advisor) pe unul dintre cei cunoscuţi oa­meni din Silicon Valley - Tom Chi, cel care a coordonat proiectul Google Glass al gigan­tului american din domeniul online.
 
„Tom Chi este implicat în deciziile stra­te­gice, oferindu-ne sprijin în strategia de dez­voltare a firmei“, a declarat Ioan Iacob, ma­naging partner în cadrul Qua­li­tance ală­turi de Radu Constan­tinescu.
 
Compania a avut anul trecut afaceri de 3 milioane de euro, care au fost generate de clienţii din SUA în proporţie de 35%. Pentru anul aces­ta, fondatorii Qualitance ţintesc afaceri de 5 milioane de euro, în condiţiile în care ponderea veniturilor obţinute din pro­iectele pentru piaţa americană se apro­pie de 50% din totalul afacerilor. 
 
Tom Chi a lucrat pentru giganţii ame­ri­cani din industria IT precum Microsoft,  Yahoo şi Google, specializându-se în ultimii ani pe partea de inovaţie în zona tehno­lo­gi­că. El a fost cel care a realizat pro­totipul oche­­larilor Google Glass, pro­iectul gigan­tului american din online, fiind unul dintre ma­nagerii diviziei Google X. Aceasta era di­vi­zia „semisecretă“ a com­paniei americane în cadrul căreia se lucrează la proiecte ino­va­toa­re precum maşinile fără şofer sau ba­loa­ne­le din stratosferă care să furnizeze internet în diferite locuri de pe mapamond.
 
„În prezent, Tom Chi lucrează în cadrul Factory, un think-tank din SUA care ajută companiile să ajungă de la idee la prototipul produsului gata de producţie în doar 60 de zile, el fiind cel care le ajută să obţină această performanţă prin intermediul tehnicii numite „rapid prototyping“.
 
„Pe Tom l-am cunoscut în urmă cu doi ani prin intermediul clientului nostru din SUA – think-tank-ul Fact0ry. El ne-a ajutat să înţelegem ce înseamnă <<rapid prototyping“, a precizat Iacob.
 
Tom Chi s-a alăturat oficial echipei de consultanţi ai Qualitance în această toamnă. Ceilalţi doi consultanţi ai companiei sunt Radu Cautiş, un român care locuieşte în prezent în Silicon Valley şi care are o experienţă de peste 20 de ani în consultanţă în companii de tehnologie, şi Robert Neivert, investitor şi fondator în cadrul a opt start-up-uri.  
 
Statutul de consultanţi („advisors“) le oferă celor trei posibilitatea de a opta pentru intrarea în acţionariatul companiei. În prezent, Qualitance este deţinută în mod egal de Ioan Iacob şi Radu Constantinescu.
 
Qualitance are în prezent circa 150 de angajaţi şi două birouri în SUA, unul în Silicon Valley şi unul în New York, înfiinţate pentru a coordona activităţile derulate pe piaţa americană. Printre clienţii Qualitance în SUA se numără LeaderAmp - companie de leadership coaching, AdvisorDeck - un start-up desprins dintr-o companie de asigurări din Silicon Valley, şi think tank-ul Fact0ry - o companie care lucrează pe zona de inovaţie pentru branduri ca Nike, Visa, P&G, Sony şi Cisco. Până acum colaborarea dintre Qualitance şi Fact0ry, a presupus implementarea unei platforme prin care sunt coordonate şi sincronizate activităţile profesionale ale membrilor companiei din zona de inovaţie.
 
Portofoliul de clienţi locali ai Qualitance este format din companii precum IBM, ING sau NN.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO