ZF 24

Şeful BVB: Dacă nu facem lichiditate, bursa se usucă şi moare

Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

12.02.2014, 22:08 1192

Fără măsuri urgente de schimbare şi clarificare a reglementărilor, piaţa de capital nu se poate dezvolta, iar economia are nevoie de o bursă solidă pentru a avea o alternativă la finanţarea bancară, este concluzia conferinţei cu tema „Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România“, care a avut loc ieri la Banca Naţională.

„Piaţa locală de capital se usucă, aproape că moare, din cauză că nu este un loc atractiv şi marii jucători din economie preferă să se finanţeze din afară. Companiile mici şi mijlocii nu se pot finanţa pentru că piaţa de capital este seacă. Economiile românilor nu pot fi investite în economia locală pentru că piaţa de capital nu este lichidă“, a fost semnalul de alarmă tras ieri de CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, polonezul Ludwik Sobo­lewski. El a reuşit să aducă la aceeaşi masă Guvernul, BNR, ASF şi elita pieţei de capital din România, pentru a găsi soluţii aplicabile pentru dezvoltarea pieţei de capital.

„România are nevoie de mai mult capital. Avem resursele materiale necesare şi resursele umane, însă fără capital economia nu se poate dezvolta. Avem nevoie de dezvoltarea pieţei de capital“, a declarat premierul Victor Ponta.

Birocraţia de care se lovesc investitorii străini care vor să investească pe piaţa locală şi costurile ridicate de tranzacţionare sunt printre principalele bariere care trebuie eliminate pentru a putea dezvolta piaţa de capital, susţin reprezen­tanţii comunităţii pieţei de capital, iar reprezentanţii ASF spun că sunt deschişi la discuţii.   

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO