ZF 24

Scumpirea petrolului nu a avut impactul anticipat asupra economiei zonei euro

15.02.2007, 15:49 19

Impactul preturilor ridicate si volatile ale petrolului asupra cresterii economice din zona euro in anul 2006 a fost mai putin puternic decat au anticipat oficialii europeni, a declarat comisarul european pentru Economie si Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

Un raport publicat de Parlamentul European privind impactul preturilor energiei asupra cresterii economice din zona euro arata ca nivelul ridicat al cotatiei petrolului a determinat incetinirea avansului produsului intern brut, reducerea investitiilor, cresterea somajului precum si intensificarea presiunilor inflationiste si majorarea ratelor dobanzilor in anul 2006.

"Impartasesc ingrijorarile semnalate in raport in legatura cu consecintele volatilitatii preturilor, dar cred ca, in ultimele luni, aceste urmari au fost poate mai putin semnificative decat am anticipat, in special in perioada in care preturile au atins niveluri record", a declarat Almunia in legatura cu documentul Parlamentului European.

Pretul petrolului a atins un maxim record in luna august a anului 2006, cand s-a situat in jurul nivelului de 79 de dolari pe baril, cu circa 16 dolari peste nivelurile inregistrate in 1999. Ulterior, cotatia titeiului a revenit spre 58 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, economia in zona euro a crescut cu 2,7% anul trecut, cel mai accelerat avans din ultimii sase ani, in contextul unei cereri locale mai puternice si al mentinerii ritmului inalt de crestere economica la nivel global. De asemenea, efectele reformelor structurale implementate in unele state din zona euro au avut o influenta pozitiva asupra acestei evolutii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO