ZF 24

Scrisoare deschisa de la Augustin Hagiu, consultant in transporturi: Casele de pensii au ramas fara acces la baza de date ITM

Scrisoare deschisa de la Augustin Hagiu, consultant in...
29.05.2013, 19:32 184

Incepand cu luna aprilie a.c. casele de pensii au bombardat cu adrese contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente. Prin adresele trimise acestora contribuabilii sunt obligati sa dovedeasca daca obtin venituri si ca angajati sau exclusiv din activitati independente.

Din cauza faptului ca inspectoratele teritoriale de munca, registrul comertului respectiv casele judetene de pensii nu au o baza de date comuna, contribuabilul este nevoit sa alerge dupa hartii, dosare, decizii de impunere etc. pentru a inlocui lipsa de gandire, coordonare si colaborare institutionala.

Documentul atasat dovedeste inca o data, daca mai era cazul, haosul birocratic si institutional care sugruma Romania. Practic un om activ in campul muncii cu toate contributiile si impozitele la zi, inregistrat in registrul electronic de evidenta a salariatilor (Revisal) trebuie sa dovedeasca, in cazul in care are si o activitate independenta, ca este sau nu angajat. Ceea ce se afla la un click distanta intre institutii devine astfel obligatie pentru contribuabilii ce sunt amenintati de amenzi cuprinse intre 500 - 1000 de RON in cazul in care nu se conformeaza “in termenul cel mai scurt”.

Stimata Doamna Ministru va rog public ca “in cel mai scurt timp” sa resuscitati sistemul permitand institutiillor sa-si acceseze reciproc bazele de date evitand astfel ca cei ce muncesc pentru a asigura pensii si salarii sa fie pusi de drumuri in mod inutil. Daca nu sunteti in stare sa faceti acest lucru consideram ca ar trebui sa renuntati, din respect pentru contribuabili sa preungiti agonia institutionala.

Personal consider ca ar trebui sa va amendati singura pentru ca din sistemul pe care il conduceti pleaca in 2013 astfel de hartii.Va amintesc totodata ca rolul unui contribuabil este de a-si plati taxele si impozitele, iar institutiile statului trebuie sa isi creeze parghii pentru a ne usura noua viata.

Cu riscul de a fi amendat va transmit ca nu pot tolera ca bazele de date sa se faca  tot de catre contribuabili.

Va doresc mult succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO