ZF 24

Scriitorul Fănuş Neagu a murit

Scriitorul Fănuş Neagu a murit

Autor: Mediafax

24.05.2011, 09:14 779

Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea de lunispre marţi, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungisuferinţe. Fănuş Neagu a fost internat mult timp din cauza unuicancer, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

În 2008, aflat pe patul de spital, Fănuş Neagu i-a trimis oscrisoare jurnalistului Marius Tucă, în care acuza agresivitateapresei faţă de situaţia sănătăţii lui.

"Draga Marius Tucă, În numele amiciţiei ce ne leagă, te rog săinserezi în Jurnalul National aceste rânduri adresate multorziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau maiputin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria. O fac atât în numelemeu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şiŞtefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, denişte condeie butucănoase", îşi începea scriitorul mesajul.

"Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele?Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-alipsit la nicio întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe olamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul cămajoritatea dintre voi vor muri fără sa se fi născut", continuăacesta.

Artistul continuă: "Da, sunt bolnav - cancer de prostată cudiseminări - mă tratez la Spitalul Elias (mă opresc să fac oplecăciune în faţa medicilor, asistentelor, infirmierelor şituturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste deoameni) şi nu doresc altceva decât să mă lasaţi în pace cunenorocul, suferinţa, spaimele şi sperantele mele. Eu ştiu săîndur, vârsta m-a învăţat multe, dar am o familie, rude, prietenipe care-i îngroziţi când mă îngropaţi a doua oară în decurs de şaseluni. Vă întreb: o faceţi din pustiu sufletesc sau din cea maielementară lipsă de conştiinţă profesională? Apoi, ce bucurie vătrezeşte suferinţa altora? Şi, mai ales, pentru ce ne vreţi dincolode dincolo? Literatură nu citiţi, prin urmare nici cărţile mele, lafilm nu mergeţi, la teatru nici atât. Îmi închipui cu toatăsinceritatea ca nici de urât nu ne urâţi. Atunci nu încape decât osingură explicaţie: sunteţi mânaţi cu biciul de patronii voştri săaduceţi ştiri ce să sature aşteptările unui public, de voi înşivăformat metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenoveleimbecile, senzaţionalism ieftin, erotism vulgar etc".

"Aş mai avea destule să vă spun, dar mă opresc aici, încheind cufraza unui mare scriitor rus (voi, se înţelege, aţi fi vrut să fieunul american, dar n-am ce face): «Urât mai trăiţi, domnilor!»",şi-a încheiat Fănuş Neagu scrisoarea. Citiţi mai mult despremoartea lui Fănuş Neagu pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO