ZF 24

Scoţienii de la Aberdeen şi-au redus deţinerea la BRD sub 5%

Foto: Lucian Muntean

Foto: Lucian Muntean

Autor: Andrei Chirileasa

09.07.2013, 20:31 139

Grupul scoţian Aberdeen Asset Managers Limited a raportat marţi că şi-a redus participaţia la BRD la 4,98%, de la 5,43% la finalul lunii mai. Raportarea vine după ce fondurile de investiţii administrate de Aberdeen au vândut circa 3,16 milioane de acţiuni BRD (0,45%) în ultima lună şi jumătate. Aberdeen, un grup de investiţii mai puţin activ pe piaţa locală, a luat prin surprindere investitorii de pe bursa locală când a fost raportat cu un pachet de 5,43% din BRD, devenind peste noapte al doilea acţionar al băncii, după grupul francez Société Générale, care are pachetul majoritar de 60%.

Raportarea de la finalul lunii mai a venit după ce scoţienii au preluat fondurile americanilor de la Artio, care au fost multă vreme cei mai mari investitori străini de pe bursa de la Bucureşti. Fondurile Artio s-au confruntat cu o scădere puternică a activelor în ultimii ani şi au vândut o bună parte din portofoliul deţinut pe bursa de la Bucureşti, până ce au fost preluate de Aberdeen. La BRD, Artio deţinea un pachet de circa 2,7% din acţiuni, iar Aberdeen mai avea peste 2,5% din acţiuni prin fondurile de investiţii proprii.

Aberdeen Asset Management, înregistrat în Marea Britanie şi listat pe bursa de la Londra, este o companie de management de investiţii cu active de 248 miliarde de euro. Acţiunile BRD continuă să fie sub presiune din cauza rezultatelor financiare slabe, care au determinat mai mulţi acţionari importanţi să-şi reducă deţinerile. În ultima lună preţul a oscilat în jurul nivelului de 7,5 lei. Ieri, acţiunile au închis la 7,58 lei, în creştere cu 1,07%, iar capitalizarea băncii este de 5,28 miliarde de lei (1,19  miliarde de euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO