ZF 24

Schimbări pentru cei 4 milioane de fumători din România: Ţigările mentolate sunt interzise începând de miercuri, 20 mai

Schimbări pentru cei 4 milioane de fumători din...

Autor: Ilinca Nazarie

18.05.2020, 21:39 1207

Tutunul cu arome sau tigările mentolate nu se vor mai găsi la vânzare în România de pe 20 mai. În ţară sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători, iar 16% dintre aceştia fumează ţigări mentolate.

Românii care fumează tigări mentolate mai au la dispoziţie o zi să îţi faci provizii. De pe 20 mai, în România nu se vor mai vinde astfel de tigări, ca urmare a unei directive europene ce a fost transpusă în legea 201 din 2016. Potrivit legislaţiei, tigările mentolate sau tutunul cu arome vor dispărea din magazine.

Reprezentanţii unei companii de tutun susţin că în urma acestei măsuri s-ar putea să crească contrabanda cu astfel de produse fabricate în ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

„S-a creat un precedent, a fost interzis un produs de pe piaţă în numele generic al sănătăţii publice, „noua religie”, cum o definea cineva recent. Astfel, e distorsionată cererea şi oferta, legile economiei libere pe care se contruiesc principiile democratice. Şi unul dintre cele mai importante principii este cel al libertăţii de alegere. Pe acest principiu se bazează funcţionarea democraţiei – de la vot până la consum şi producţie”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii unei companii de tutun.

Din banii pe care i-au plătit pe ţigări fumătorii, industria tutunului a virat către bugetul de stat, doar în luna martie a acestui an, suma de 1,5 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care, în România sunt 4,2 de milioane de adulţi fumători. Iar 16 % dintre aceştia fumează ţigări mentolate.

Retragerea tigărilor mentol de pe piaţă a fost îngreunată de starea de urgenţă şi acum de cea de alertă, pentru că dacă unele magazine au fost închise producătorilor le este mai greu să îşi recupereze marfa din magazine.

Reprezentanţii aceleiaşi companii susţin că perioada în care ar putea să retragă pachetele ar trebui extinsă cu câteva săptămâni, mai ales în situaţia în care va fi solicitată returnarea accizelor plătite la buget pentru produsele retrase de pe piaţă ca efect al legii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO