ZF 24

Scandalul evaziunii fiscale de 50 mil. de euro: Regele „Puiului de Crevedia“, arestat preventiv

Rami Ghaziri, proprietarul Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti. Foto Octav Ganea

Rami Ghaziri, proprietarul Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti. Foto Octav Ganea

Autor: Mediafax, Gabriel Razi

30.10.2013, 21:10 2361

Scandalul evaziunii de cel puţin 50 mil. euro din industria cărnii care deschide de trei zile jurnalele televiziunilor şi face prima pagină a ziarelor se umflă de la o zi la alta. Departe de a fi un caz de acum obişnuit, cu mascaţi spărgând uşi şi făcând percheziţii, povestea scoate la iveală afaceri de milioane de euro, implică companii cunoscute în piaţă şi oameni consideraţi cândva puternici, dar şi slujbaşi ai statului, procurori, oameni ai fiscului, parlamentari. Totul are ramificaţia unor braţe de caracatiţă, care împletesc lumea businessului subteran cu politica şi lumea justiţiei.

O figură importantă în afacere se dovedeşte a fi libanezul Rami Ghaziri, arestat între timp, proprietarul Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti.

Compania Selgros a informat, în contextul acestui scandal, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi a calităţii necorespunzătoare. Ieri preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

Vladimir Mănăstireanu a venit la Palatul Victoria, unde membrii Guvernului sunt reuniţi în şedinţa săptămânală, el susţi­nând însă că sosirea sa nu are legătură cu dosarul de evaziune cercetat în aceste zile.

Şeful ANSVSA a anunţat anterior că peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarketuri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om.

Oamenii de afaceri Moubarak Mahmud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Rami Ghaziri, procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, funcţionarul ANAF Antonio Burlacu şi alte 13 persoane au ajuns până acum în arest preventiv într-un dosar de evaziune fiscală. În acest dosar este implicat şi Nicolae Bădălău, senator PSD de Giurgiu.

Ghaziri Rami este acuzat că a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi – Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti – operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă.

Omul de afaceri Rami Ghaziri (39 de ani), investitorul libanez de la care a plecat, practic, acest dosar, a aterizat pentru prima oară la Bucureşti în urmă cu 13 ani. În acest interval a ajuns să pună bazele grupului Agroli, unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre de pe piaţa locală.

Ghaziri, care înainte de a venit în România a lucrat în Liban în domeniul asigurărilor şi în cel bancar, a decis să investească pe plan local la sfatul unui conaţional prezent deja în agricultura locală, potrivit informaţiilor din Business Magazin.

În urmă cu şase luni, Rami Ghaziri vorbea despre vânzări de 100 de milioane de euro anual pentru grupul Agroli, de o schemă de personal de 1.000 de oameni şi de investiţii de 75 de milioane de euro.

Investitorii din Liban sunt una dintre cele mai bine reprezentate comunităţi de oameni de afaceri din Liga Arabă de pe piaţa locală în condiţiile în care business-urile cu acţionariat libanez derulează afaceri de 2 miliarde de euro în România.

Printre cele mai puternice business-uri în care sunt implicaţi oameni de afaceri libanezi sunt grupul Maria, producţie şi comerţ cu cereale, procesare alimentară şi creşterea animalelor, A&D Farma, industria farmaceutică, Top Brands Distribution, distribuţia de bunuri de larg consum dar şi producătorul de mezeluri Caroli.

Industria producţiei de carne de pasăre din România este o afacere anuală de 400 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat.

Reprezentanţii grupului Agroli nu au făcut ieri niciun comentariu, precizând că producătorul pregăteşte un punct de vedere oficial pe marginea recentelor evenimente.

Rami Ghaziri - creierul afacerii de la Crevedia

  • 39 de ani

  • Este investitorul din spatele grupului Agroli (Avicola Tărtăşeşti şi Avicola Crevedia). El a ajuns în România în urmă cu 13 ani la îndemnul unui conaţional care era deja implicat în agricultura locală.

  • În Liban el a lucrat în prealabil în domeniul asigurărilor şi în cel bancar.

  • Înainte de a fi arestat, Ghaziri vorbea despre vânzări de 100 de milioane de euro anual pentru grupul Agroli, de o schemă de personal de 1.000 de oameni şi de investiţii de 75 de milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO