ZF 24

Un nou scandal mamut în industria pharma: Compania care a crescut preţurile unor medicamente generice, folosite de milioane de oameni, cu 430% peste noapte. Monopolul le permite producătorilor să facă ce vor cu preţurile

Un nou scandal mamut în industria pharma: Compania care...

Autor: Ştefan Stan

21.08.2017, 09:38 20432

Hikma, un producător de medicamente generice listat pe bursa de la Londra, a crescut puternic preţul unor medicamente din Statele Unite, inclusive un medicament împotriva diareei, a cărui preţ a urcat cu 430% peste noapte, scrie Financial Times.

West-Ward Pharmaceuticals, divizia din SUA a Hikma, a crescut preţul la şase dintre medicamentele vândute în America la începutul lunii, cu scumpiri cuprinse între 75% şi 430%, potrivit Financial Times. Aceasta înseamnă o creştere medie de 237%.

Preţul medeu de vânzare en-gross pentru o sticluţă de medicament anti-diareic, numit Lomotil, a urcat de la 16 dolari la 84 de dolari, adică o singură doză a medicamentului vechi de 35 de ani ar costa acum 14 dolari.

Din 2004 până în present, preţul medicamentului a urcat de aproape 10 ori.

Această creştere spectaculoasă arată cum producătorii de medicamente generice sunt capabili să urce preţurile produselor pe care au monopol sau extreme de puţină competitive, chiar în condiţiile în care industria se  uptă cu o perioadă de deflaţie, care micşorează marjele de profit.

În Statele Unite nu există controale guvernamentale, iar cumpărătorii trebuie să plătească cât la cere piaţa.  

Din cele şase medicamente, West-Ward este fie unul dintre singurii furnizori ai produselor în SUA, sau unul din doi producători.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO