ZF 24

Şase supravieţuitori din cei 150 de pasageri ai navei naufragiate în oceanul Indian

Autor: Ana Borlescu

30.08.2012, 10:21 314

"Am primit confirmarea că şase supravieţuitori au fost salvaţi de o navă comercială", a declarat un purtător de cuvânt al Amsa fără a putea preciza dacă alte corpuri au fost reperate în apă.

Comandantul cargoului "Bahrain" a explicat că oamenii săi şi el i-au auzit pe naufragiaţi strigând şi fluierând şi au decis să lanseze o ambarcaţiune mică în pofida întunericului.

"Am auzit zgomotele şi i-am văzut în apă", a povestit Manuel Nistorescu pentru publicaţia Sydney Morning Herald.

Supravieţuitorii, aflaţi în stare fizică bună, au explicat că nava lor, la bordul căreia se aflau 150 de persoane printre care femei şi copii, avea o avarie la motor.

Aceasta a început să ia apă şi a sfârşit prin a se scufunda, pompele fiind defecte.

Serviciile de salvare indoneziene au abandonat căutările miercuri, deoarece nu au putut localiza ambarcaţiunea în pericol.

Barca se scufunda în strâmtoarea Sunda, la aproximativ 400 de kilometri de insula Crăciunului, teritoriul australian în Oceanul Indian, conform informaţiilor transmise de Amsa omologului său indonezian.

Două nave aparţinând unităţilor de salvare ale poliţiei au fost trimise, precum şi două elicoptere, în zona respectivă dintre insulele Java şi Sumatra, însă fără succes.

Salvatorii nu au reperat nici nava semnalată, nici supravieţuitori, nici cadavre.

"Am anulat operaţiunile de căutare", a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al Agenţiei de căutare şi salvare indoneziană (Basarnas), Gagah Prakoso.

Australia este o destinaţie marginală pentru solicitanţii de azil, reprezentând 2,5 la sută din dosarele depuse în întreaga lume în 2011.

Însă imigranţii care se îmbarcă în călătoria cu plecarea din Indonezia îşi asumă riscuri majore la bordul unor ambarcaţiuni complet neadaptate navigării în largul oceanului în apele agitate ale Pacificului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO