ZF 24

Sandu Victor, fost director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a fost acuzat că a primit mită 5 mil. lei pentru atribuirea unor contracte

Sandu Victor, fost director general al Administraţiei...

Autor: Andreea Tobias

04.08.2020, 11:12 247

Procurorii DNA anunţă reţinerea lui Sandu Victor, la data faptei director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Este acuzat că a primit mită aproape 5 milioane de lei pentru atribuirea unor contracte.

Procurorii DNA Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, a lui Sandu Victor, la data faptei director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi a unui om de afaceri, reprezentant al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de doi administratori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în calitate de director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, Sandu Victor ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administraţia Naţională „Apele Române”.

Banii ar fi fost viraţi de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

„Concret, banii ar fi fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuţiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităţilor produse pe râuri din judeţul Bihor. Banii primiţi drept mită ar fi fost justificaţi cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări şi servicii care în realitate nu au fost executate. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 4 august 2020, inculpatul Sandu Victor şi coinculpatul om de afaceri sunt prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, transmite DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO