ZF 24

Să punem la treabă resursele României pentru a ajunge la 5% creştere economică pe an

Sorin Pâslaru. Foto: Octav Ganea

Sorin Pâslaru. Foto: Octav Ganea

28.11.2014, 00:06 397

Ziarul Financiar lansează astăzi în mod oficial proiectul „România 5%“. Suntem la o răscruce. La 25 de ani de la Revoluţie, neîncrederea în viitor este la un punct maxim.

Tinerii educaţi părăsesc ţara,  educaţia şi învăţământul sunt în faliment, cheltuim miliarde de euro pe infrastructură fără rezultat, investiţiile stagnează. Suntem un simplu furnizor de forţă de muncă slab calificată, iar din 10 milioane de persoane apte de muncă, doar 5 milioane sunt salariate.

Gradul de urbanizare este la 52%, neschimbat din 1990 încoace, iar 28% din populaţia activă este ocupată cu agricultura. Din 20 mld. euro fonduri structurale alocate pentru perioada 2007-2013, am atras doar 40%. Modernizarea întârzie.

După şase ani de la şocul crizei, ritmul de creştere economică este mediocru, de 1-2% pe an sau chiar stagnare.

Noi spunem azi că dacă nu ne asumăm un ritm de creştere susţinut de 5% pe an pentru cel puţin un deceniu, speranţele de a atinge vreodată nivelul de trai din Occident se vor nărui. Oamenii nu vor mai avea răbdare şi ţara se va destrăma – întâi economic, apoi social şi politic.

De aceea, avem o ultimă şansă. Să punem la treabă resursele României – financiare, umane, imobiliare – pentru a ajunge la 5% creştere economică pe an.

Şi venim azi în faţa dumneavoastră cu un plan. Este planul vostru de fapt.

Noi am creat o structură a proiectului, o matrice la care dumneavoastră sunteţi chemaţi să îi puneţi cărămizile.

Este vorba de cinci tipuri de acţiuni. Acţiuni de guvernanţă economică, acţiuni de capital, acţiuni de resurse umane, de fiscalitate şi pentru antreprenoriat.

La fiecare capitol am descris situaţia actuală, am definit principiile de acţiune, iar din acestea au decurs măsuri efective. Pentru zece din aceste măsuri am estimat şi o evaluare a creşterii economice suplimentar aduse.

Au fost multe programe lansate în România, dar niciunul asumat de cea mai importantă publicaţie de business.

Noi, portavocea mediului de business, vă provocăm pe dumneavoastră, liderii de business ai acestei ţări, să vă asumaţi proiectul unei noi Românii. Vă provocăm să demonstraţi că România 5% este posibilă.

Unde suntem azi la creştere economică? Am pornit împreună cu Polonia în 1990 la 1.600$/capita, azi ei sunt peste noi, la 15.000 $ per capita, noi la 9.000 $ per capita. Germania, la 45.000$/capita.

Din 1990 până în prezent, am avut valuri de creştere şi de scădere, iar creşterea medie a fost de doar 2% pe an în România, plus 30% faţă de 1990 creştere reală. Polonia plus 100%, creştere medie anuală de 4%.

Aici suntem. Şi ce-i de făcut?

Am am pus pe masă ideile noastre şi am provocat reacţii. Găsiţi în suplimentul ZF România 5% rezultatul muncii de până acum. Am decis că trebuie să pornim de la harta de business a României.

Occidentul,  de-a pururi o fata morgana? Nu, spunem noi, dacă luăm următoarele măsuri. De exemplu, creşterea competenţei în administraţie şi economie, care va aduce creşterea profitabilităţii în companiile de stat şi private, va contribui cu 0,2% din PIB la creştere.

Dublarea investiţiilor străine, eliberarea activelor îngheţate din economie prin listarea la bursă a tuturor companiilor de stat, scoaterea la vânzare a tuturor activelor imobiliare ale statului care stau astăzi nefolosite, investiţii în infrastructură, atragerea de fonduri europene.

Pentru educaţie avem o propunere specială - creşterea de cinci ori în 10 ani a numărului de absovenţi de IT&C şi software, astăzi de doar 7.000 pe an. Avem 100.000 de ingineri de soft, ne trebuie 500.000. Nu avem nevoie decât de profesori bine plătiţi, de tablă şi cretă. Miza este să trecem de la sectorul terţiar – agricultură - la servicii cu valoare adăugată mare - IT - într-o singură generaţie.

Intensificarea exporturilor agroalimentare – agrobusinessul aduce azi la PIB mai multă valoare adăugată decât industria auto. Măsuri concrete, ţinte precise.

Economişti, antreprenori, directori de mari companii au venit în redacţia ZF, au consumat ore şi energie pentru a pune pe hârtie şi a structura acest proiect ambiţios.

Este proiectul vostru. Credeţi în el!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO