ZF 24

S-au încurcat în hârtii: Ministerul Agriculturii nu a cheltuit 145 mil. de euro alocaţi pentru irigaţii în 2016 pentru că a pus la punct... „Planul Naţional de Irigaţii”

S-au încurcat în hârtii: Ministerul Agriculturii nu a...

Autor: Roana Rotaru

05.08.2016, 14:59 1446

Ministrul agriculturii explică că cele 145 de milioane de euro alocate anul acesta pentru refacerea sistemului de irigaţii nu au fost utilizaţi pentru că ar fi durat mult timp să construiască o strategie care să corespundă normelor de mediu, aşa că a pus la punct un Plan National pentru Irigaţii, care la rândul său a consumat mult timp.

Practic bugetul pentru irigaţii s-a triplat în anul 2016 faţă de anii precedenţi, de la o medie de 45 milioane de euro în trecut, la 145 mil. euro anul acesta, bani care făceau parte din planul de refacere a în­tre­gului sistem de irigaţii şi care au rămas neutilizaţi după mai bine de jumătate de an de la alo­care.

 „Banii nu au fost cheltuiţi în 2016 dintr-un motiv foarte simplu: Legislaţia adoptată anul trecut prevedea adoptarea unui strategii cu evaluare de mediu, care lua o mulţime de timp şi atunci ne-am dus la Parlament, am adoptat un act legislative ca să ocolim această strategie şi am introdus un Plan National pentru Irigaţii. Aceasta este explicaţia. Sigura acest lucru a luat timp şi ne-a adus în situaţie în care suntem”, a declarat joi ministrul agriculturii, după întâlnirea cu reprezentanţi ai sectorului vegetal, la Afumaţi, jud. Ilfov.

Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 6,6% în 2015 faţă de anul precedent, în principal din cauza condiţiilor climatice nefa­vo­rabile. Seceta, care se repetă o dată la câţiva ani, a lovit producţia vegetală, care a scăzut cu 10,4%. Serviciile agricole au scăzut cu 13,5%, în timp ce producţia animală a făcut un salt uşor faţă de nivelul lui 2014 (plus 1,5%), arată datele Institutului National de Statistică (INS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO