ZF 24

Romanii pot lucra fara permis de munca in mai bine de jumatate din tarile UE

08.01.2009, 11:56 1872

Romanii pot lucra fara permis de munca in 16 tari ale Uniunii Europene - Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Bulgaria si Danemarca.
Statele membre UE care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca sunt Franţa, Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Malta si Luxemburg.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana din 2005 permite statelor membre UE sa restrictioneze accesul cetatenilor romani la pietele muncii pentru cel mult 7 ani.
Statele membre UE decid in trei faze daca liberalizeaza pietele fortei de munca pentru romani si bulgari. Prima etapa s-a incheiat la 31 decembrie 2008. Ultimele tari care au decis sa deschida pietele muncii pentru romani sunt Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia si Danemarca.
Cetatenii romani pot lucra in aceste tari fara a detine permis de munca, in conditii egale cu cetatenii acestor state sau cu cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, din momentul ridicarii restrictiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO