ZF 24

Românii dau pe Nurofen mai mult decât olandezii, polonezii sau britanicii

Românii dau pe Nurofen mai mult decât olandezii,...

Autor: Luiza Chiroiu

09.07.2015, 00:07 2092

Nurofen, cel mai bine vândut medicament fără pre­scrip­ţie medicală, ajunge pe rafturile farmaciilor din Ro­mâ­nia la preţuri mai mari decât în ţări europene precum Ma­rea Britanie, Polonia sau Olanda. În schimb, germanii plă­tesc dublu faţă de români pentru o cutie de Nurofen, însă un an­­gajat din Germania câş­ti­gă un salariu minim de şap­te ori mai mare decât unul român.

Şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului: Nu am înţeles niciodată de ce să dai 30 de lei pe o cutie de Nurofen când există antiinflamatoare la 5 lei. Este o psihoză în masă

ZF a analizat preţul pe care un cumpărător îl plă­teş­te pentru o cutie de Nu­rofen 200 mg într-o far­ma­cie din Ger­­ma­nia, Olanda, Franţa, Ma­­rea Britanie, Po­lonia, Leto­nia şi Portugalia, Ro­mâ­nia având cel mai scă­zut sa­la­riu minim dintre ţă­rile ana­lizate, de puţin peste 200 de euro.

Preţul medicamentelor eliberate fără reţetă este sta­bi­lit de piaţă, la preţul fixat de producător adău­gân­­du-se taxe şi adaosuri ale distribui­to­­rilor şi retailerilor din fiecare ţară.

Nurofen, care în perioada aprilie 2014 - martie 2015, a rea­lizat vânzări de 145 mil. lei, se află în portofoliul Reckitt Benckiser şi este lider detaşat în topul celor mai bine vân­dute medicamente fără reţetă prin intermediul farmaciilor, o piaţă de circa 2,2 mld. lei în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO