ZF 24

Românii au prins gustul bicicletelor. Decathlon a comandat unei fabrici din Reşita un milion de biciclete în 2016 şi 2017

Românii au prins gustul bicicletelor. Decathlon a...

Autor: Cristina Roşca

25.12.2015, 00:00 9948

Fabrica de biciclete VeloCity Reşiţa din judeţul Caraş Severin are pentru următorii doi ani comenzi pentru un milion de vehicule pe două roţi, producţie ce va necesita angajarea de noi oameni în unitatea de producţie care numără acum circa 300 de salariaţi potrivit datelor oferite ce companie. Astfel, oficialii Velocity spun că vor fi angajaţi în următoarea perioadă încă 50 de oameni pentru a face faţă comenzilor.

„Acoperirea noilor comenzi va reprezenta fără îndoială o nouă provocare, depăşirea pragului de 400.000 de biciclete pe an presupunând în primul rând lărgirea actualei echipe. Acesta este motivul pentru care noi colegi ni s-au alăturat chiar pe parcursul ultimelor zece zile, angajările urmând a fi reluate odată cu revenirea din vacanţă, în data de 11 ianuarie 2016”, spun oficialii companiei.

Velocity Reşita asamblează biciclete pentru retailerul francez de echipamente sportive Decathlon. Acesta este singurul client al companiei momentan,  gigantul francez prezent şi în România cu o reţea de magazine fiind de altfel cel care a comandat 1 milion de biciclete în 2016 şi 2017. Fabrica a produs în acest an circa 400.000 de unităţi, astfel că pentru anul viitor se estimează o creştere a producţiei cu 25%.

Fabrica din judeţul Caraş Severin a fost fondată în octombrie 2008 şi a asamblat până în prezent 2 milioane de biciclete. „VeloCity Reşiţa a fost înfiinţată în 2008, în baza încheierii unui contract de colaborare pe termen lung pentru producţia de biciclete şi subansamble cu unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa europeană de articole sportive (Decathlon, n.red.)”, mai spun oficialii companiei.

În prezent activitatea fabricii VeloCity este administrată de compania NextCity cu afaceri de aproape 19 mil. lei anul trecut, în scădere cu circa 10% faţă de 2013.
„NextCity este lider naţional în domeniul fabricaţiei de biciclete acoperind, în acord cu statisticile  CONEBI - Confederation of the European Bicycle Industries, circa  45% din producţia de biciclete raportată de România”, spun oficialii companiei. După cifra de afaceri din 2014 compania nu este cel mai mare jucător însă, luptându-se cu nume precum Mechrom Industry (parte a grupului italian Campagnolo), Madirom Prod (compania prin care Decathlon asamblează în România biciclete în parteneriat cu NextCity) şi Eurosport DHS. Primii însă produc în România doar componente, nu produse finite, iar Madirom Prod nu are activitate de producţie efectivă, aceasta fiind realizată de Nextcity. În top au fost incluse doar com­paniile cu CAEN-ul „Fabri­carea de biciclete şi de vehicule pentru invalizi“ care şi-au depus rezultatele pe 2014.

Potrivit datelor ZF fabrica din Reşita a necesitat până acum investiţii de circa 4 milioane de euro. Compania avea în plan construcţia unei noi fabrici însă momentan acest proiect a fost pus în stand-by.

Potrivit datelor furnizate anterior de Decathlon, fabrica din Reşiţa ambalează produsele, componentele fiind importate din Europa şi Asia. Doar o mică parte sunt „made in Romania“. Astfel, francezii sunt cei care importă componentele şi sunt totodată proprietarii produselor finale. Decathlon, prin intermediul companiei din România - Madirom Prod - subcontractează forţa de muncă a firmei din Reşiţa şi spaţiul de producţie. 

Decathlon, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa mondială a echipamentelor sportive, produce în România biciclete, pantofi din piele şi îmbrăcăminte. Compania a semnat primele parteneriate acum mai mulţi ani însă în ultima perioadă numărul furnizorilor a tot crescut. Compania deţine în Franţa - piaţa mamă - un centru de cercetare-dezvoltare unde proiectează articolele pe care le dă mai departe spre fabricare în toată lumea, deci şi în România. Decathlon deţine în portofoliu circa 50.000 de tipuri de produse pentru 90 de tipuri de sporturi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO