ZF 24

Romanian Business Leaders: Deciziile economice luate de Guvern au consecinţe negative pentru milioane de angajaţi şi sute de mii de firme

Romanian Business Leaders: Deciziile economice luate de...

Autor: Roxana Rosu

23.01.2017, 15:46 559

Deciziile economice aprobate de Guvern în ultimele trei săptămâni au consecinţe negative pentru milioane de angajaţi şi sute de mii de firme, fiind luate fără consultarea mediului de afaceri şi fără a avea la bază un calcul de impact, sunt de părere  antreprenorii şi şefii de companii membre ale Fundaţiei Romanian Business Leaders.

Astfel, deşi ”programul economic al guvernului este unul optimist şi plin de promisiuni, o evaluare obiectivă a măsurilor propuse şi a deciziilor economice luate în ultime le trei săptămâni arată consecinţe negative pentru milioane de angajaţi şi sute de mii de firme”, spun membri RBL.

În opinia lor, deciziile sunt luate fără consultare cu mediul de afaceri şi cu încălcarea articolului 4 din noul cod fiscal adoptat în vara anului 2015 (legea 227/2015). De asemenea, nu se ştiu consecinţele acestor măsuri în privinţa veniturilor şi cheltuilelilor publice.

”Bugetul României fiind, oricum, unul dintre cele mai fragile, cu o pondere de doar 24,7% venituri publice în PIB. Aceste condiţii sunt favorabile creşterii deficitului bugetar la peste 3% din PIB, ceea ce poate atrage implicit creşterea costurilor de finanţare pentru România, devalorizarea monedei naţionale şi adâncirea neîncrederii finanţatorilor în economie în ansamblu. Toate acestea în contextul în care România scade în clasamentul competitivităţii, Global Competitiveness Index.”.

RBL consideră că modificările neanunţate, fără fundament şi populiste sunt un semnal negativ puternic pentru capitalul privat local şi străin în egală măsură. Antreprenorii au atras atenţia asupra creşterii taxării, prin anularea plafonului de cinci salarii pentru plata CAS şi CASS , a salariului minim, care pune în dificultate unele firme care nu îşi permit această majorare, a salariilor din sectorul public, precum şi asupra noului regim de taxare pentru microîntreprinderi, care avantajează companii cu marje mari de profit şi dezavantajează zona productivă şi companiile care realizează investiţii, atâta timp cât regimul acesta de impunere continuă să fie obligatoriu şi nu opţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO