ZF 24

România va participa la negocierea acordului care va detalia constituirea fondului de salvare pentru băncile cu probleme

România va participa la negocierea acordului care va...

Autor: Claudia Medrega

19.12.2013, 16:26 453

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord la reuniunea Ecofin asupra liniilor generale ale mecanismului care va guverna restructurarea băncilor neviabile din zona euro, precum şi din statele din afara eurozonei care decid să se asocieze la proiectul uniunii bancare.

România a fost reprezentată la reuniunea Consiliului extraordinar Ecofin, care s-a desfăşurat la Bruxelles, de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

“Reuniunea a fost dedicată exclusiv unui dosar esenţial pentru construirea uniunii bancare: regulamentul privind mecanismul unic de rezoluţie. După o reuniune maraton de 13 ore, miniştrii au căzut de acord asupra liniilor generale ale mecanismului care va guverna restructurarea băncilor neviabile din zona euro precum şi din statele din afara eurozonei care decid să se asocieze la proiectul uniunii bancare”, potrivit informaţiilor transmise de ministerul Finanţelor.

Forma finală a mecanismului de rezoluţie va fi obţinută în urma negocierilor cu Parlamentul European.

Elementele cheie ale mecanismului sunt reprezentate de Consiliul de rezoluţie (braţul decizional) şi Fondul de rezoluţie (braţul financiar).

Acordul din ECOFIN creează premisele construirii unui mecanism care să asigure o protecţie mai bună a contribuabililor faţă de costurile generate de crizele bancare.

Textul acordului conţine obiective cheie pe care România le-a urmărit în negocieri şi le-a obţinut, cum ar fi evitarea expunerii contribuabililor la costurile generate de crizele bancare, restructurarea băncilor europene prin contribuţii ale finanţatorilor, implicarea Consiliului în procesul decizional, participarea României la negocierea acordului interguvernamental (care va detalia constituirea şi funcţionarea fondului de rezoluţie), evitarea participării la un stabilizator fiscal european cu un mod de calcul al contribuţiei dezavantajos şi intrarea mai rapidă în vigoare a mecanismului, de la 1 ianuarie 2016 (faţă de propunerea iniţială 2018), conform Ministerului Finanţelor.

“Regulamentul privind mecanismul unic de rezoluţie prezintă o importanţă deosebită şi pentru statele din afara zonei euro, deoarece decizia de participare la uniunea bancară a acestor state depinde în mare măsură de modul cum va arăta acest mecanism”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO