ZF 24

România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale, dar exportă peste 30% din producţie. „Nu avem suficiente abatoare, în suficiente zone, în care să sacrificăm animalele şi astfel să trimitem carcase la export. Dacă se va bloca exportul de animale vii, mulţi din acest domeniu vor fi şi ei blocaţi.“

România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la...

Autor: Florentina Niţu, Ramona Cornea

21.05.2020, 16:50 1784

♦ România a avut un efectiv de aproape 12 milioane de ovine şi caprine în 2019, similar cu Grecia, însă densitatea animalelor la suta de hectare a fost de trei ori mai mică în România ♦ În 2019 au fost exportate circa 3 milioane de capete de ovine ♦ Volumul exporturilor de ovine în viu a fost de peste 1 milion de tone şi a însemnat 230 mil. euro.

În timp ce efectivele de porcine şi bovine din România au fost în scădere în ultimul deceniu, efectivele de ovine şi caprine au crescut, iar în anul 2019 am ajuns la un număr de aproape 12 milioane de capete de ovine şi caprine, în creştere cu 42% faţă de 2006, an dinaintea aderării la Uniunea Europeană, arată datele de la INS.

România s-a situat anul trecut pe locul 3 în UE la creşterea ovinelor şi caprinelor, singurele ţări cu efective mai mari fiind Anglia (22 mil. capete) şi Spania (18 mil. capete), potrivit sursei citate. Cu toate acestea, densitatea la suta de hectare a ovinelor şi caprinelor este de numai 90 de capete de animale, ceea ce arată că randamentul este unul scăzut în comparaţie cu alte ţări europene, România situându-se pe locul 14 în UE. Spre exemplu, Grecia, o ţară cu un efectiv de ovine şi caprine similar cu al României, are 295 de capete/100 ha, de trei ori mai multe decât România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO