ZF 24

România mai face un pas spre bunăstare şi ajunge la 69% din media puterii de cumpărare din UE. Un PIB per capita în PPS mai mic decât cel al României îl are Grecia (68% din media UE), Croaţia (65% din media UE) şi Bulgaria (53% din media UE)

România mai face un pas spre bunăstare şi ajunge la...

Autor: Miruna Diaconu

19.06.2020, 16:12 2506

Produsul intern brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al României a fost în 2019 la 69% din media Uniunii Europene, faţă de 66% cu un an înainte, conform primelor estimări cu privire la evoluţia indicatorului PIB per capita în PPS, făcute de către Comisia Europeană.

Ţările din estul Europei reuşesc să îşi crească nivelul de trai, de la an la an, continuând astfel procesul de dezvoltare către nivelurile medii ale Uniunii Europene. România se află departe de media UE, fiind printre cele mai sărace ţări din Uniune, dar face paşi timizi către această direcţie.

Un PIB per capita în PPS mai mic decât cel al României îl are Grecia (68% din media UE), Croaţia (65% din media UE) şi Bulgaria (53% din media UE). România şi Bulgaria se află la cele mai mici niveluri din regiune când vine vorba de PIB per capita în PPS, din media UE. Ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est care au un PIB per capita în PPS mai mare sunt Ungaria (73% din media UE), Slovacia (74%), Polonia (73%), iar cu cel mai mare nivel se află Cehia (92% din media UE). Din 2008 şi până în 2019, România a avut o evoluţie pozitivă a produsului intern brut exprimat în paritatea puterii de cumpărare, astfel de la 52% în 2018 a ajuns la 69% în 2019.

În ceea ce priveşte consumul individual efectiv, un alt indicator de referinţă pentru măsurarea bunăstării, România stă mai bine la acest capitol faţă de alte ţări din regiune. Consumul individual efectiv pe cap de locuitor este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor, indice la care România se află la 79% din media UE, la acelaşi nivel cu Polonia. România se afla în 2019 la 21% sub media UE în ceea ce priveşte consumul individual efectiv.

Ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est se aflau la un nivel mai mic în ceea ce priveşte consumul individual e­fec­tiv faţă de România, respectiv Un­ga­ria (67% din media UE), Slovacia (73%), Bulgaria (59%), singura din re­giune cu un nivel mai mare fiind Cehia, cu 85% din media UE. Conform da­telor Eurostat, con­su­mul individual re­al pe cap de locuitor ex­pri­mat în pari­tatea puterii de cumpărare a variat în sta­tele membre UE de la 59% (Bul­garia) la 135% (Luxemburg) din media UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO