ZF 24

România, „blocată în tranziţie“ şi cu o populaţie în scădere

Erik Berglof

Erik Berglof

Autor: Claudia Medrega, Cătălina Butan

11.07.2013, 21:53 407

Ratele de creştere economică esti­mate pentru economiile în tranziţie din Europa de Est sunt insuficiente pentru a asigura o convergenţă la nivelul de trai din ţările cu venituri mari în urmă­torii 20 de ani, scăderea pro­duc­tivi­tăţii şi îmbătrânirea popu­laţiei ur­mând să con­tribuie la înce­ti­ni­rea creş­te­rii eco­no­mice fa­ţă de ul­ti­mele decenii, con­si­deră Erik Berglof, econo­mis­tul-şef al Băncii Europene pen­tru Recon­strucţie şi Dez­vol­tare (BERD).

De-a lungul ultimelor două de­cenii, Europa de Est a realizat o con­ver­genţă rapidă la nivelul ve­ni­tu­ri­lor şi al reformelor instituţio­nale im­por­tante, dar acest impuls a încetinit, mul­te ţări putând fi descrise acum ca fiind „blo­cate în tranziţie“, a explicat Berglof.

Pentru România, BERD - institu­ţia financiară internaţională care apără interesele Europei Centrale şi de Est şi a ajuns la un portofoliu de 6,2 mld. euro pe piaţa locală - estimează o creştere economică de 2,2% în 2014, după un avans de 1,4% în acest an, în contextul efectelor ne­ga­tive ale crizei din zona euro asupra re­giu­nii Euro­pei de Sud-Est, în spe­cial în privinţa exporturilor.

Una dintre problemele mari ale ţărilor din regiu­ne, printre care şi Ro­mâ­nia, este scăderea numă­ru­lui de lo­cuitori, care este strâns legată de evolu­ţia eco­no­miei. „Chiar dacă în anul 2100 poate nu vor fi doar 8 milioane, ci mai mulţi locuitori, populaţia va fi mult diminuată, mai bătrână şi din păcate mai tristă, chiar dacă mai bogată“, a declarat analistul economic Aurelian Dochia ieri, la ZF Live.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO