ZF 24

Romania ar putea relua exporturile de carne de porc in UE la jumatatea anului

26.03.2007, 16:12 16

Livrarile produselor din carne de porc din Romania pe piata comunitara ar putea fi reluate la jumatatea anului, in cazul preparatelor realizate in sistem lohn, din materie prima importata din statele fara pesta porcina, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Luna viitoare va veni in Romania comisarul DG SANCO (directia europeana de sanatate si protectie a consumatorului, n.r.), iar, din cate stiu, avizul de principiu va fi dat la jumatatea anului", a afirmat presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta).

Firmele romanesti nu mai livreaza in statele membre UE carne si produse din carne de porc din 2003, din cauza focarelor de pesta porcina, reluarea schimburilor comerciale fiind conditionata de eradicarea bolii, fara utilizarea vaccinului. Autoritatile din Romania au inceput insa o campanie de vaccinare in luna decembrie a anului trecut.

Producatorii au solicitat reluarea exporturilor prin lohn, sistem care presupune livrarea de produse preparate din materie prima importata din state unde nu exista focare de pesta porcina.

In prezent, firmele de profil pot livra pe piata comunitara doar produse realizate in conditii foarte stricte, cum ar fi conservele sterilizate, produsele fierte la peste 70 de grade Celsius sau preparatele cu o perioada de maturare si fermentare intre sase si noua luni. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO