ZF 24

România ar fi putut profita dacă lupta pentru JO din 2020 ar fi fost câştigată de Turcia, unde exportă metale, sau de Spania, unde trăiesc un milion de români

Preşedintele rus Vladimir Putin apără investiţiile masive, doar ruseşti, de la Soci spunând că Olimpiada de iarnă face parte dintr-un proiect de infrastructură mai amplu care priveşte regiunea. Ceremonia de deschidere va fi pe 7 februarie 2014. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

09.09.2013, 21:30 522

Deşi n-a participat direct la lupta pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, România nu are decât de pierdut din victoria capitalei nipone Tokio în faţa Istanbulului şi Madridului. Succesul Istanbulului ar fi fost o oportunitate de creştere pentru exportatorii români, deoarece România exportă în Turcia mai ales metale şi produse meta­lurgice, necesare construcţiilor. Victoria Madridului ar fi adus o şansă în plus de câştig pentru cei aproape un milion de români care locuiesc, muncesc sau îşi caută de lucru în prezent în Spania, unde şomajul face ravagii. Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci ies categoric din discuţie pentru companiile româneşti doarece pentru acestea se bat feroce, sub stindardul Kremlinului, doar oligarhii ruşi.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este recunoscut pentru gustul său pentru proiecte grandioase, mai ales de infrastructură şi construcţii. Printre proiectele de zeci de miliarde de dolari se numără construirea unui nou aeroport, cel mai mare din lume, care să deservească Istanbulul, un nou canal pe partea europeană a Istanbulului între Marea Neagră şi Marea Marmara şi un nou pod peste strâmtoarea Bosfor. JO din 2020 i-ar fi dat premierului prilejul să-şi pună în practică ambiţiile care ar fi putut fi hrănite cu fier românesc. Aproape un sfert din exporturile de metale comune şi produse metalurgice ale României merg către Turcia. România ar putea deveni, de asemenea, un important furnizor de ovine şi bovine. În prezent exporturile şi tranzitul de carne către şi prin Turcia sunt blocate din cauza unor probleme veterinare, nerecunoscute de UE, probabil măsuri de protecţionism comercial.
 

Românii reprezintă 18% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania

Spania se confruntă în prezent cu o rată a şomajului de peste 26%, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, mai mică doar decât cea a Greciei. Lucrările de pregătire pentru JO ar fi adus cu siguranţă un impuls vital sectorului construcţiilor, a cărui prăbuşire a aruncat economia spaniolă într-una dintre cele mai acute recesiuni de după Al Doilea Război Mondial. Românii reprezintă 18% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania. În luna martie numărul şomerilor români era de 94.000, dintre aceştia 59.600 primind ajutoare şi indemnizaţii de şomaj, arată sondajele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE). Potrivit premierului Victor Ponta, un milion de români trăiesc şi muncesc în Spania. În perioada de boom economic, mulţi dintre ei au adus în ţară banii câştigaţi acolo. Sumele transferate în România nu sunt cunoscute, deoarece România nu are statistici oficiale ale remiterilor românilor din străinătate, dar prin angajaţii români din Spania o parte din investiţiile făcute în JO ar fi ajuns cu siguranţă în România.

Spania a pierdut însă lupta pentru JO, deoarece şansele i-au fost măcinate de economia bolnavă, iar Turcia a plecat capul cu imaginea pătată de violenţa cu care poliţia a răspuns protestelor antiguverna­mentale din această vară.

Japonia este prea departe, atât economic, cât şi ca distanţă, pentru ca JO să aducă beneficii reale României. Exporturile României către Japonia s-au axat anul trecut doar pe cherestea şi îmbrăcăminte.

 

JO de la Soci, festival de cheltuieli şi pomană pentru oligarhii ruşi

Planul iniţial al Jocurilor Olimpice de iarnă care vor fi organizate anul viitor de Rusia, la Soci (foto), prevedea cheltuieli de „doar” 10 miliarde de dolari, deja mai mult decât multe din ediţiile precedente, scrie La Tribune. Acum, bugetul este de cinci ori mai mare. Pentru a înlesni înghiţirea pilulei cheltuielilor de către contribuabili, preşedintele Vladimir Putin a pus în seama oamenilor de afaceri ruşi finanţarea construcţiilor. Grandiosul proiect s-a dovedit a fi până la urmă un uriaş jaf al banului public.

Pentru a da un reper pentru dimensiunile proiectului, organizarea JO de iarnă de la Vancouver (2010) şi Turin (2006) nu a depăşit 2,5, respectiv 4 miliarde dolari. Beijingul deţine actualul record pentru JO de vară, cu cheltuieli de până la 40 miliarde dolari. PIB-ul Rusiei este de patru ori mai mic decât cel al Chinei. Cele 50 de miliarde de dolari cât costă Jocurile de la Soci s-ar justifica prin faptul că, aşa cum a fost şi cazul Beijingului, lucrările, inclusiv de infrastructură, au pornit de la zero.

În schimbul banilor investiţi, oligarhii ruşi primesc favoruri fiscale în alte sectoare de activitate, credite ieftine şi oportunităţi care  vor contrabalansa pierderile înregistrate la Soci. Însă Soci este un club ciudat al oamenilor de afaceri, accesul fiind permis doar investitorilor care şi-au demonstrat loialitatea politică faţă de Putin sau celor care acceptă „ofertele de nerefuzat” ale Kremlinului sub ameninţarea hărţuirii.

Analistul Igor Nikolaiev dă două explicaţii indiferenţei ruşilor în faţa costurilor deosebit de mari. „Nivelul de trai al populaţiei a crescut în ultimii zece ani, ceea ce reduce sensibilitatea la cheltuielile statului. Apoi, din nefericire, mass-media de stat prezintă faptele foarte trunchiat, cu Putin forţând oligarhii să finanţeze Jocurile”, a explicat el.

Guvernul şi Comitetul Olimpic insistă că cea mai mare parte a investiţiilor făcute la Soci vin din sectorul privat. În realitate, aceşti investitori privaţi sunt companii şi firme controlate sau care aparţin statului prin intermediul unor giganţi precum Gazprom, Sberbank, Transneft şi Rosneft. Absenţa totală a capitalului străin investit în această aventură olimpică demonstrează că afacerile legate de Soci nu se conformează regulilor pieţei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO