ZF 24

RIB, Nextebank şi Marfin îşi caută acţionari

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

19.05.2013, 22:05 3376

Cel puţin trei bănci mici de pe piaţă - Romanian International Bank (RIB), Marfin şi Nextebank – şi-ar putea schimba acţionarul majoritar în lunile următoare, actualii proprietari derulând proceduri de vânzare aflate în etape mai mult sau mai puţin avansate, afirmă surse bancare.

În toate cele trei cazuri acţionarii nu mai sunt interesaţi să susţină businessul. La RIB controlul este deţinut de americanul Daniel Roberts şi fosta sa soţie Florina Roberts care au fiecare 44,71% din acţiuni şi, potrivit unor surse de pe piaţă, sunt foarte aproape de încheierea unei tranzacţii cu o bancă europeană. RIB are nevoie de o injecţie de capital după ce solvabilitatea i-a scăzut sub pragul de 10%.

La Marfin vânzarea este consecinţa unei situaţii obiective în care fosta bancă-mamă Cyprus Popular Bank a intrat în dizolvare, iar filiala locală a fost transferată în portofoliului unui „bad bank“, deşi banca nu are probleme de sustenabilitate. Fondul de private equity AnaCap înregistrat în Londra este avansat cu discuţiile pentru preluare, însă ar exista interes şi din partea unor bănci. Marfin a reuşit recent să absoarbă cu succes depozitele rămase la sucursala locală a Bank of Cyprus.

În fine, ungurii de la MKB încearcă pentru a doua oară să vândă Nextebank (fosta MKB Romexterra), doi investitori (o bancă şi un fond de investiţii) fiind în prezent în due diligence. MKB vrea să iasă din România, însă anul trecut nu a reuşit să obţină aprobarea BNR pentru o tranzacţie cu fondul de investiţii PineBridge.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO