ZF 24

Ce rezultate au obţinut bancherii. Băncile au câştigat 4,9 mld. lei din dobânzi la credite în T1/2020, dar au plătit dobânzi de doar 0,9 mld. lei la depozite. Câştigul băncilor din dobânzi a fost de 4 mld. lei pe primul trimestru

♦ Veniturile încasate de bănci din dobânzile la credite au crescut cu 7,9% în T1/2020, la 4,9 mld. lei ♦ Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost în T1/2020 de doar 957 mil. lei, de 5 ori mai mici decât încasările din dobânzile la credite ♦ Profitul operaţional la nivelul sistemului bancar a ajuns la 2,2 mld. lei, la venituri nete cumulate din dobânzi şi comisioane de peste 4,8 mld. lei în T1/2020 ♦ Din T2/2020 veniturile din dobânzi pot scădea, din cauza efectelor crizei coronavirusului, care a pus unii clienţi în situaţia de a-şi amâna ratele la credite.

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în T1/2020, cu 8%, până la 3,94 mld. lei, în condiţiile în care creditarea s-a majorat cu peste 7%, după cum reiese din da­te­le trans­mise de BNR la solicitarea ZF. Încasările din dobânzi s-au majorat de-a lun­gul timpului şi ca ur­­mare a de­ciziei unor bănci de a creş­te mai repede do­bânzile la cre­di­te, în timp ce sumele re­mu­ne­rate la de­po­zite au în­târziat să creas­că în acelaşi ritm.

Cele mai mari cinci bănci din sis­tem, Banca Transil­va­nia, BCR, BRD-SocGen, UniCredit şi Raiffeisen Bank, au adunat în primul trimestru din acest an venituri nete din dobânzi de 2,57 mld. lei, în creştere cu 5,5% comparativ cu încasările din dobânzi din aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor agregate de ZF. Veniturile nete din dobânzi încasate de cele cinci bănci reprezintă circa 65% din încasările nete din dobânzi la nivelul întregului sistem bancar în T1/2020.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.