ZF 24

Revolta minoritarilor de la Zentiva scoate în faţă creditele date de subsidiare firmelor-mamă

Revolta minoritarilor de la Zentiva scoate în faţă...

Autor: Andrei Chirileasa

01.05.2013, 00:08 1154

Un grup de acţionari minoritari ai producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (fostul Sicomed) a cerut explicaţii în adunarea generală a acţionarilor de vineri privind creditele de zeci de milioane de lei acordate la dobânzi preferenţiale companiei-mamă Sanofi.

AGA, desfăşurată la sediul companiei, a durat cinci ore.

În mod uzual, companiile-mamă sunt cele care susţin prin finanţare dezvoltarea subsidiarelor locale. De altfel, împrumuturile acordate de firmele-mamă intră şi în calculul investiţiilor străine directe în România.

Companiile cu capital străin au avut în 2011 afaceri de 96 mld. euro în România, însă rezultatul net cumulat este o pierdere de 400 mil. euro (profituri de 4,7 mld. euro şi pierderi de 5,1 mld. euro), conform BNR. Zentiva este o companie profitabilă, având anul trecut un profit de 32 mil. lei la afaceri de 242 mil. lei.

Acţionarii minoritari consideră că împrumuturile acordate de acţionarul majoritar la dobânzi sub media practicată de băncile locale la împrumuturile acordate în lei (ROBOR minus 0,15%) reprezintă un mod prin care acţionarii francezi s-ar folosi de resursele societăţii. „De ce să beneficieze de aceste credite doar acţionarul majoritar? Şi noi suntem acţionari, de ce nu ne daţi şi nouă credite în condiţiile acestea?“, a întrebat în AGA unul dintre acţionari. Minoritarii au cerut şi un raport de audit suplimentar privind tranzacţiile derulate de companie cu alte firme din grup, dar acţionarul majoritar a respins cererea.

Situaţia reflectă avantajul listării la bursă pentru creşterea transparenţei companiilor, acţionarii minoritari fiind vocali şi în cazul companiilor de stat cotate, ceea ce ajută la o administrare mai eficientă. Unul din cele două fonduri de investiţii

care au reclamat situaţia, ING Pensii, administrează pensiile private a 1,8 milioane de angajaţi din România.

Grupul francez Sanofi a preluat controlul com­paniei româneşti în 2009, iar începând din aprilie 2011 Zentiva Bucureşti a împrumutat ac­ţio­narului majoritar sume importante de bani la o dobândă sub media practicată de băncile locale la împrumuturile acordate în lei (ROBOR minus 0,15%). În decembrie 2011, împrumuturile se ridicau la 100 mil. lei, iar în prezent împrumuturile totalizează 45 mil. lei.

„Dobânda este mai favorabilă decât ce am încasa dacă am ţine banii la bancă, iar contractul cu Sanofi are o clauză care permite să recuperăm aceşti bani dacă avem nevoie să efectuăm plăţi“, au explicat în AGA reprezentanţii Zentiva.

Principalii acţionari minoritari ai Zentiva sunt fondurile de investiţii şi de pensii ale ING, care deţin 5,1% din acţiuni şi fondul de investiţii finlandez KJK, cu 3,1%, ai căror reprezentanţi au fost vineri cei mai vocali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO