ZF 24

Retrospectiva anului 2015 pe zece pieţe cheie: 100 de evenimente care au marcat viaţa companiilor din România în ultimul an

Retrospectiva anului 2015 pe zece pieţe cheie: 100 de...

Autor: Dana Ciriperu

31.12.2015, 12:53 1732

De la fuziunea anului în sectorul bancar – preluarea Volksbank de către Banca Transilvania –  tranzacţiile mari din retail şi agrobusiness (vânzarea Billa, tranzacţiile din portul Constanţa realizate de traderul american ADM), exit-ul unor antreprenori din afacerile puse pe picioare la mijlocul anilor ’90 şi până la zbuciumul firmelor din asigurări sau gura de oxigen primită de industria alimentară prin reducerea TVA, anul 2015 lasă în urmă evenimente puternice pentru viaţa companiilor.

ZF a adunat într-o retrospectivă a anului 100 de evenimente care au marcat cele mai mari zece pieţe din economie, de la sectorul bancar şi energie, la industrie alimentară, auto sau turism.

Businessul românesc înseamnă astăzi 450.000 de companii active cu afaceri de 260 de miliarde de euro şi 3,7 milioane de salariaţi. Peste 2,4 milioane dintre aceştia se află în companii antreprenoriale. De numele unor antreprenori se leagă şi câteva dintre evenimentele cheie ale anului care tocmai se încheie. Cătălin Grigoriu a vândut compania Comfert Bacău, unul dintre cei mai mari jucători din agricultura locală. Ioan Tecar a cedat o parte din acţiunile producătorului de hârtie Pehart Tec din Alba către fondul de investiţii Abris Capital Partners. Ion Ţiriac şi-a vândut participaţiile deţinute la UniCredit Ţiriac Bank (în prezent UniCredt Bank România) şi la Metro Cash&Carry – reţea de comerţ pe care a convins-o în 1996 să parieze pe România, într-un moment în care retailul era dominat de vechile alimentare. Medicul cardiolog Wargha Enayati a ieşit din businessul Regina Maria pe care l-a pornit în urmă cu 20 de ani cu un cabinet în zona Pieţei Unirii din Capitală. Tot piaţa de fuziuni şi achiziţii a adus în faţă şi companii antreprenoriale (Maravet Baia Mare, Autonet Satu-Mare sau Redoxim Timişoara) care au crescut în ultimii ani în provincie, dar ai căror acţionari au preferat să nu iasă în faţă.

2015 a fost cel mai zbuciumat an al industriei de asigurări, marcat de falimentul Astra şi a fost cel mai slab an din ultimii patru pentru Bursa de la Bucureşti unde acţiunile Romgaz şi Petrom au primit lovitură după lovitură.

De altfel energia, o industrie de 30 mld. euro anual, a stat sub semnul raliului făcut de barilul de petrol, care de la 115 dolari în vara anului trecut s-a prăbuşit la un 35 de dolari în decembrie. Prejudiciul de 1,7 miliarde de euro de la rafinăria Petrotel Lukoil a fost la rândul său un punct fierbinte pe harta sectorului energetic.

Pe de altă parte, anul 2015 a adus o gură de oxigen pentru industria alimentară şi a băuturilor odată cu reducerea TVA la această categorie de produse de la 24% la 9%. O industrie de 10 miliarde de euro anual a intrat astfel pe un trend ascendent, datele statistice confirmând o creştere lunară a consumului de alimente de peste 20% în a doua jumătate a anului 2015. 

În zona industrială, 2015 a fost marcat de scăderea drastică a preţului oţelului, de la aproape 500 dolari/tonă la începutul anului la 170 dolari/tonă în decembrie, situaţie care i-a determinat pe acţionarii ArcelorMittal Galaţi să pregătească un program de funcţionare redus pentru începutul lui 2016. Din altă perspectivă, în 2015 a plouat cu ajutoare de stat pentru deschiderea sau extinderea de fabrici din diverse sectoare economice, de la electrocasnice la componente auto, proiecte de investiţii derulate de companii cu capital străin. Întrebarea care încă nu şi-a găsit răspuns este ce se va întâmpla cu cel mai mare constructor de nave, Daewoo Mangalia, ai cărui acţionari s-au săturat de pierderi şi se gândesc să-şi lichideze operaţiunile locale. 

În retailul alimentar anul a început cu schimbări de management la Kaufland, urmat de Auchan şi s-a terminat cu două tranzacţii – una aşteptată - preluarea Billa de către Carrefour – şi una intuită de la jumătatea anului, dar infirmată categoric de protagonist: vânzarea participaţiei de 15% pe care Ion Ţiriac o deţinea la Metro Cash&Carry. Întrebat în august 2015 dacă iese şi din retailul alimentar după ce a cedat participaţia deţinută la UniCredit Ţiriac Bank, omul de afaceri român spunea “Ştiam de acum zece ani că voi ieşi din UniCredit. De la Allianz şi Metro Cash&Carry nu mă retrag”. Trei luni mai târziu a bătut palma cu grupul german care i-a preluat pachetul de 15% din acţiunile Metro Cash&Carry într-o tranzacţie estimată de ZF la 70-80 mil. euro.

Ţiriac rămâne cu pachetul la Allianz, dar şi cu businessurile pe care le deţine în industria auto, în imobiliare sau energie. Pentru industria auto anul 2015 a fost marcat de creşterea vânzărilor de autovehicule la peste 100.000 de unităţi, alături de extin­derea investiţiilor în producţie, de la cea de maşini la Dacia şi Ford, la cea de componente auto la Conti­nental şi Bosch.

Ziarul Financiar a realizat de la jumătatea lunii decembrie retrospectiva celor mai importante zece evenimente de pe zece pieţe-cheie din economia românească. Cum a arătat economia locală în anul care tocmai se încheie puteţi afla citind restrospectivele din:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO