ZF 24

Republica Moldova: O tara si trei presedinti comunisti

07.04.2009, 18:30 155

Partidul Comunist ar fi castigat, potrivit datelor oficiale, aproape 50% % din voturi in urma alegerilor legislative de duminica.. Celelalte partide care au reusit sa treaca de pragul electoral de 6% au fost Partidul Liberal (PL) - 12,7 de procente, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 12,11% si Alianta Moldova Noastra (AMN)- 9,8%. Peste 1,5 milioane de alegatori au votat, dintre cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale.

Parlamentul Moldovei este unicameral si are 101 de locuri. Alegerile au loc o data la patru ani.

Presedintele este ales de Parlamant si poate sta in functie doua mandate. Seful statului il propune pe primul-ministru care, la randu-i, este validat de Parlament.
La alegerile din martie 2005 comunistii (Partidul Comunist din Republica Moldova, PCRM) a obtinut 55 de locuri in Parlament. Opozitia, formata din patru partide a avut urmatoarea pondera parlamentara: Alianta Moldova Noastra” - 13 locuri, Partidul Democrat din Moldova - 9 locuri, Partidul Popular Crestin Democrat - 7 locuri, Partidul Social-Liberal - 3 locuri. 14 deputati au fost neafiliati.
PCRM a venit la putere in 2001. In urma alegerilor din 2005, PCRM a facut o intelegere cu mai multe partide de opozitie care au acordat sustinerea necesara pentru realegerea lui Voronin care avea nevoie de 61 de voturi.

PCRM a fost infiintat in 1993, dupa ce, in urma puciului esuat de la Moscova, Moldova si-a declarat independenta, iar Partidul Comunist a fost scos in afara legii. Inregistrarea oficiala a PCRM a avut loc in 1994.

In 1998 PCRM a castigat 30% din voturi. In 2001 a ajuns la putere cu 49,9% din voturi (71 de deputati), iar in 2005 a obtonut 45,9% din voturi (56 de deputati)

Primul presedinte al Republicii Moldova a fost un vechi comunist, Mircea Snegur.El este cel care a conferit limbii romane statut de limba oficiala. Sub Snegur, Moldova a adoptat tricolorul ca steag national. Tot Snegur a integrat Moldova in Comunitatea Statelor Independente (CSI – fostele tari sovietice). El era sprijinit de Partidul Democrat Agrar, care a castigat confortabil alegerile legislative din 1994.

La alegerile prezidentiale din 1996 (presedintele era ales atunci prin vot popular) Snegur a pierdut alegerile in fata presedintelui Parlamentului Petre Lucinschi, un alt fost comunist, om al Moscovei, apropiat de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Lucinschi era sprijinit de comunisti. El a recunoscut, de facto, independenta Transnistriei.

Din 2000, presedintele este ales de Parlament. Dupa alegerile din 2001, Parlamentul l-a ales presedinte pentru doua mandate pe Vladimir Voronin, si el comunist.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO