ZF 24

Reportaj ZF: Kenya – aceleasi standarde de viata cu sau fara crestere economica. Galerie FOTO

Moment post aterizare pe aeroportul din Marsabit. Securitatea nu este o prioritate, accesul pe pista fiind liber
01.06.2009, 20:08 733

Primul contact, dupa un zbor de 8 ore si jumatate, a fost cu un vames kenyan, pus pe sotii, in contextul in care tot aeroportul din Nairobi era bulversat de o noua chichita birocratica adusa de gripa porcina. La fel ca si pe aeroporturile europene si in Nairobi exista panica creata de noul virus cu impact mondial. Astfel ca dupa completarea a doua formulare, 15 minute de intrebari si plata unei taxe am primit visa, si eram pe teritoriu kenyan.

Prima impresie, dupa ce anterior m-am documentat cu privire la sistemul politic si conjunctura economica locala, am conturat-o in avion pe cursa Nairobi – Marsabit ( o enclava de civilizatie in desertul din nord –estul Kenyei). Drumurile pe care le-am observat din avion urmaresc cu predilectie albiile raurilor, cu un debit foarte redus in aceasta perioada a anului, si sunt realizate prin indepartarea pietrelor mai mari care delimiteaza apoi marginile carosabilului.

 


Viata in provincia de nord est se desfasoara in acelasi ritm ca si in urma cu cu mai mult de un an, cand cresterea economica trecea de 7%. Dupa cum ne explica ghidul, un francez care organizeaza safari in Kenya de mai mult de 19 ani, nivelul traiului pentru localnici nu s-a schimbat foarte tare dupa ce ritmul de crestere economica a coborat la 1,7% ori dupa luptele care au dus la o coalitie intre seful guvernului si noul presedinte, ales in 2007.

Agricultura si ecoturismul creeaza cele mai multe locuri de munca

Formatiunea rurala este concentrata in jurul a doua filiale de banca, o piata de apa si cateva magazine generale. Majoritatea localnicilor lucreaza in rezervatia naturala iar copii lor fac pe ghizii, indicand obiectivele interesante de vizitat in imprejurimi.
Dealtfel, in afara de Nakuru, unul dintre primele 5 orase ca importanta in Kenya, si Nairobi, indeletinicirile localnicilor sunt legate fie de turism fie de agricultura (acolo unde se poate).
Pe ruta dintre Marsabit si Nairobi am traversat desertul Chalbi ( populat de triburile Gabra) unde ariditatea incinge pietrele pana la 60 grade Celsius, am observat triburile Masai si Turkana ( de pe malurile lacului Turkana – cel mai mare din Kenya) constatand faptul ca punctul comun al acestor locuitori il reprezinta pastoritul si eterna cautare a apei. Sau a hranei, astfel ca nu este nimic iesit din comun daca un grup de tineri inarmati cu arme automate AK-47 opreste caravana de camioane la ora 11 p.m pentru a cere cativa dolari sau paine. Toate acestea se intampla conversand intr-o limba engleza extrem de fluenta. Majoritatea copiilor si a tinerilor merg la scoala, in diversele misiuni construite de biserica anglicana, de protestanti, catolici sau musulmani in satele mai rasarite.
Lucrurile se schimba iar ariditatea si conditiile vitrege de viata se estompeaza odata cu trecere Ecuatorului, unde imediat apar monumente si pancarte care sa indice trecerea in emisfera sudica iar vanzatorii de suveniruri sunt omniprezenti. Intr-o anumita masura comertul este asemanator cu cel practicat pe Valea Prahovei.
Civilizatia si stilul de viata britanic (Kenya a fost pentru maimulte zeci de ani colonie britanica, dupa ce anterior a fost sub stapanire portugheza) , se observa din ce in c emai puternic odata cu apropierea de capitala.

Nairobi, capitala contrastelor

In timp ce in cartierele marginase se face comert pe tarabe improvizate din trei scanduri iar vanzatorii alearga dupa tine in sandale peticite ca sa isi vanda pantofi fabricati in Sudan sau chiar in spatele tarabei, exista si cartiere rezidentiale, unde sunt localizate majoritatea ambasadelor tarilor europene.
Mai putin Romania. Am identificat ambasadele Croatiei sau Ucrainei, mai putin cea a tarii noastre. La mai putin de 1500 de metri de tarabele cu branduri contrafacute este construit si unul dintre cele mai mari resorturi din Estul Africii, dezvoltat pe mai mult de 100 de hectare. Este rezervat insa numai diplomatilor si oamenilor de afaceri straini, avand si mai multe terenuri de golf de 18 gauri (in Romania exista la Breaza si la Clubul Diplomatilor terenuri de golf de doar 9 gauri).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO