ZF 24

Reportaj ZF. Cum explică primarul din comuna Axintele că la şcoala din comună toaletele sunt în curte: „Până acum, directorul şcolii nu a cerut bani de la primărie pentru toalete în interiorul şcolii“. Primăria are buget anual de peste 1 mil. euro, iar toaletele costă 27.000 de euro

Toalete în curte, frig în clase. Şcoala din Axintele are centrală pe lemne, dar sălile sunt încălzite tot prin sobe pentru că centralele nu au capacitatea necesară să încălzească în întregime clasele

Toalete în curte, frig în clase. Şcoala din Axintele are centrală pe lemne, dar sălile sunt încălzite tot prin sobe pentru că centralele nu au capacitatea necesară să încălzească în întregime clasele

21.01.2020, 09:30 865

Ieri, 20 ianuarie, ora 14.00, comuna Axintele, judeţul Ialomiţa. Comuna de unde a plecat scandalul începutului de an în educaţie este semipustie. Ministrul învăţământului, Monica Anisie, a bulversat o ţară întreagă săptămâna trecută când, în cadrul unei „vizite de lucru“ în Axintele, a dat buzna în clasă însoţită de camere de luat vederi peste o învăţătoare pe care o auzise de pe hol că striga la elevi.

Faptul că însuşi ministrul a ridicat la rândul său vocea la adresa cadrului didactic, precum şi intrarea intem­pestivă, în timpul orei, peste învăţă­toare au provocat critici vii în media.

Mai puţin însă s-a discutat despre motivul pentru care ministrul venise la Axintele: să arate că soluţia pentru o calitate mai bună a actului educaţional este de fapt la autorităţile locale, în acest caz la primăria din Axintele. Camerele de luat vederi fuseseră chemate să ilustreze faptul că primăria unei comune de 2.420 de locuitori din mijlocul Bărăganului nu este în stare să creeze condiţii bune de educaţie pentru copiii acestei comunităţi.

Într-adevăr, după cum se poate vedea şi în fotografiile de mai sus, copiii sunt nevoiţi să meargă la toaletă în condiţii foarte proaste: o gheretă improvizată, din PAL, cu trei cabine. 56 de copii, dintre care 13 de grădiniţă, folosesc în secolul XXI, în România, ţară a Uniunii Europene, o toaletă de ev mediu.

Ziarul Financiar a mers ieri la Axintele să întrebe primarul şi directoarea unităţii de învăţământ de ce nu au fost construite toalete în înteriorul şcolii până acum.

Directoarea şcolii, Daniela Jipescu, nu a vrut să dea nicio declaraţie.

Ce spune însă primarul din Axintele, Tudor Grigore, despre faptul că dispune anual de un buget de peste 1 milion de euro şi totuşi nu a fost în stare să aloce banii necesari pentru a crea condiţii decente în şcoală?

„Directorul şcolii nu mi-a cerut niciodată să investim în toalete în şcoală.“

Tudor Grigore este primar din 2008.

Primăria Axintele a avut în 2019 un buget de cheltuieli de 5,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), iar pentru 2020 are un buget de 6,3 milioane de lei (1,3 mil. euro). Chiar primarul admite că investiţia în toalete decente în interiorul şcolii nu depăşeşte 130.000 de lei (27.000 de euro).

Primarul din Axintele afirmă că până anul trecut acolo era o toaletă din cărămidă şi că directorul unităţii de învăţământ nu i-a cerut să o schimbe până în 2019, când Ministerul Educaţiei a anunţat că acordă fonduri pentru amenajarea sau construirea de grupuri sanitare în şcoli.

„Am avut grup sanitar acolo din cărămidă la unitatea de învăţământ din Frumuşica şi apoi a apărut problema aceasta cu banii de la Ministerul Educaţiei anul trecut. Nu au fost discuţii despre construirea unei toalete în interiorul unităţii şcolare până anul trecut. Nu am avut nicio problemă cu directorul şcolii. Mi-a cerut toalete ecologice şi le-am adus, am plătit câte 1.000 de lei pe lună numai să le golească. Nu am fost răutăcios pentru că era vorba de copii. Apoi au venit şi au zis că e mizerie şi am venit cu ideea să construim toaletele din PAL în regim de urgenţă. Dar l-am făcut bine, e bun aşa cum este. Am avut toalete în afara şcolii la toate unităţile din comună, iar acum avem toalete în interior în şcoala din Axintele, Brătia, iar la Horia am construit o toaletă care a costat 100.000 de lei“, spune primarul comunei Axintele.

Grupul sanitar de la Frumuşica costă în jur de 120.000 - 130.000 de lei, iar cei 89.000 de lei pe care Ministerul Educaţiei îi oferea în 2019 nu sunt suficienţi pentru finalizarea lucrărilor, spune Tudor Grigore. Primăria are un buget total de peste 6,3 milioane de lei, adică 1,3 mil. de euro.

„Banii nu ne ajung, până acum nu ne-a băgat nimeni în seamă. Aprobarea de la ISU pentru proiectul pe care l-am depus pentru construirea grupului sanitar din interiorul unităţii de învăţământ din Frumuşica am primit-o abia în noiembrie anul, a venit iarna şi nu am avut când să construim. Ne apucăm de construcţie în martie anul acesta. Ministerul Educaţiei ne-a aruncat banii aceştia în iunie şi vrut să terminăm construcţia în decembrie“, explică primarul.

O altă problemă din sălile de clasă din comună este cea a încălzirii. Şcolile din Axintele au centrale pe lemne, dar sălile sunt încălzite tot prin sobe pentru că centralele nu au capacitatea necesară să încălzească în întregime şcolile.

De asemenea, comuna Axintele are canalizare, dar nu se poate folosi acum, după cum spune primarul comunei. În bugetul pe 2020, primarul intenţionează să construiască un teren de sport multifuncţional anul acesta în care să investească 200.000 de lei, deşi există deja un teren de fotbal amenajat în Axintele. Comparativ, pentru reabilitarea şi modernizarea dispensarului din comună primarul a alocat 308.000 de lei.

În prezent, mai mult de 700 de unităţi şcolare din România au toaletele în curte, conform Ministerului Educaţiei.

Guvernul a alocat fonduri pentru construcţia sau amenajarea de grupuri sanitare în 857 de unităţi de învăţământ, dar numai 595 dintre ele le-au accesat, potrivit Ministerului Educaţiei.

„Ce să fac dacă nu mi s-a cerut?“ Tudor Grigore, primar din 2008 la Axintele: „Nimeni nu mi-a cerut să investim în toalete în interiorul şcolii“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO