ZF 24

Regatul Unit a testat şapte vaccinuri diferite ca doze de rapel pentru pacienţii imunizaţi cu AstraZeneca sau Pfizer. Care este cea mai bună alternativă pentru doza trei?

Regatul Unit a testat şapte vaccinuri diferite ca doze...

Autor: Andrei Şerbănescu

04.12.2021, 07:31 751

Un studiu din Marea Britanie care a urmărit rezultatele a şapte vaccinuri diferite împotriva Covid-19 ca doze de rapel a constatat că majoritatea dintre ele au crescut nivelul anticorpilor, injecţiile de la Moderna Inc. şi BioNTech-Pfizer având cele mai bune performanţe, scrie Bloomberg.

Rezultatele, publicate joi, provin din testarea vaccinurilor asupra a 2.800 de voluntari de peste 30 de ani care au primit deja două doze de AstraZeneca sau Pfizer. Toate cele şapte vaccinuri au crescut imunitatea după vaccinul Astra, în comparaţie cu un placebo, în timp ce şase dintre ele au crescut nivelul de anticorpi după injecţia cu Pfizer, a constatat studiul.

Cu toate acestea, au existat variaţii în ceea ce priveşte răspunsurile imune în urma diferitelor vaccinuri, cele mai mari stimulări observate fiind în urma vaccinurilor Pfizer şi Moderna. Nivelurile de anticorpi au fost măsurate de la patru săptămâni de la administrarea rapelului.

Nu este clar câte doze de vaccinuri vor fi necesare pentru a oferi cea mai lunga protecţie sau dacă vor fi necesare vaccinări anuale, dar nivelul de anticorpi induşi de un număr de vaccinuri scade după câteva luni. Odată cu răspândirea noii variante omicron, ţările caută să-şi protejeze populaţiile cât de repede pot.

Vaccinul Valneva SE, care a dat rezultate bune în studii, dar nu a fost încă autorizat pentru utilizare, a fost singura injecţie care nu a crescut nivelul de anticorpi după două doze de Pfizer în comparaţie cu un placebo.

Acţiunile Valneva au scăzut cu până la 8,3% la începutul tranzacţiilor de la Paris.

Celelalte vaccinuri testate au fost de la Johnson & Johnson, CureVac NV şi Novavax Inc. Injecţiile au fost administrate la 10 până la 12 săptămâni după o a doua doză de vaccinuri Astra sau Pfizer.

Rezultatele timpurii ale studiului au fost folosite pentru a informa programul iniţial de rapel al Marii Britanii din septembrie, care s-a concentrat pe persoanele în vârstă şi s-a bazat pe injecţiile de rapel Pfizer şi Moderna. Regatul Unit a extins lansarea dozei trei la toţi adulţii în această săptămână, în lumina noii variante omicron şi a redus timpul de la şase luni după a doua doză, la trei luni.

Trei dintre vaccinuri nu au fost încă autorizate în Regatul Unit sau Uniunea Europeană. CureVac a abandonat vaccinul de prima generaţie în octombrie, după rezultate dezamăgitoare ale testelor. Se aşteaptă ca Novavax să primească autorizaţie în Europa în următoarele săptămâni, în timp ce Valneva ar trebui să primească undă verde din Regatul Unit şi UE la începutul anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO